International

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical șef al președintelui Biden, a fost testat pozitiv pentru coronavirus

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical șef al președintelui Biden, a fost testat pozitiv pentru coronavirus
cnn.com

Dr.Anthony S. Fauci, director al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutului Național de Sănătate și consilier medical șef al președintelui Biden, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 la un test rapid cu antigen.

Potrivit unui comunicat de presă de miercuri, 15.06.2022, al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, publicat pe nih.gov, Dr. Fauci, care este complet vaccinat și vaccinat de două ori împotriva Covid, se confruntă cu simptome ușoare.

Referitor la acest subiect, în comunicatul de presă se arată că: „Dr. Fauci se va izola și va continua să lucreze de acasă”. Nu a fost recent în contact strâns cu președintele Biden sau cu alți înalți oficiali guvernamentali. Dr. Fauci va urma ghidurile COVID-19 ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și sfaturile medicale din partea medicului său și se va întoarce la NIH atunci când va da negativ”.

Rolul Dr. Anthony Fauci la Casa Albă

Dr. Fauci, în vârstă de 81 de ani, expert în boli infecțioase, a fost fața publică a răspunsului la Covid din martie 20202, de când pandemia a început serios în Statele Unite.

Promovarea de către Fauci a eforturilor de atenuare a coronavirusului, inclusiv distanțarea socială, purtarea măștilor și, atunci când acestea au devenit disponibile, vaccinările, l-au făcut un erou pentru mulți. Însă, acțiunile sale au atras și critici din partea altora care credeau că măsurile oficiale pentru Covid erau prea greu de îndeplinit.

Fiind interfața publică a răspunsului la Covid, Dr. Fauci a fost adesea dezamăgit în perioada când SUA era condusă de președintele Donald Trump, care a minimizat semnificativ riscul Covid atunci când a izbucnit pentru prima dată în China și care l-a criticat uneori pe Fauci.

În luna mai 2022, într-un interviu acordat CNN, Dr.Fauci a spus că nu își va continua rolul de consilier medical șef al Casei Albe dacă Trump câștigă un al doilea mandat ca președinte în 2024, citează cnbc.com.

Astfel, în acel interviu, Fauci a spus:

  • „Dacă te uiți la istoria răspunsului în timpul administrației [Trump], cred că, în cel mai bun caz, ai putea spune că nu a fost optim”.
  • „Și cred că doar istoria va vorbi de la sine despre asta.”

În data de 1 iunie 2022, Dr.Anthony Fauci a declarat pentru Fox News  că se așteaptă să renunțe din funcțiile sale de conducere a guvernului până când următorul mandat prezidențial începe în ianuarie 2025.

În cadrul interviului, întrebat fiind daca va deserve din  nou sub conducerea Trump, Fauci a declarat:

  • „Ei bine, nu mă voi implica în nicio politică despre cine merge sau nu la Casa Albă”
  • „Apropo, până când se va întâmpla asta, cred că nu voi fi prin preajmă, indiferent cine este președintele”

În afară de Dr.Fauci, la începutul acestei săptămâni, și secretarul american al Sănătății, Xavier Becerra, a fost testat pozitiv pentru virus, fiind pentru a doua oară când Becerra a prezentat simptome și a fost testat pozitiv.

Ce este NIAID?

National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) desfășoară și sprijină cercetări – la NIH, în Statele Unite și în întreaga lume – pentru a studia cauzele bolilor infecțioase și mediate imun și pentru a dezvolta mijloace mai bune de prevenire, diagnosticare și tratare a acestor boli.

Ce este NIH?

National Institutes of Health (NIH) este agentia națională de cercetare medicală, care include 27 de institute și centre, fiind o componenta a Departamentului de Sanatate si Servicii Umane din SUA, potrivit nih.gov

NIH este principala agenție federală care efectuează și sprijină cercetarea medicală de bază, clinică și translațională.

NIH investighează cauzele, tratamentele și remediile atât pentru bolile comune, cât și pentru cele rare.

Care este situația infectărilor cu COVID în SUA?

Din nou, infecțiile cu Covid cresc în SUA, fiind cauzate de varianta foarte contagioasă de omicron, după ce au scăzut sub 30.000 pe zi în martie și aprilie 2022, potrivit unei analize CNBC a datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Astfel, potrivit datelor, la sfârșitul lunii mai 2022, numărul mediu de infecții noi pe zi s-a menținut constant la peste 100.000.

De asemenea, potrivit Centrului de Resurse Coronavirus de la Universitatea de Medicina Johns Hopkins:

  • aproape 86 de milioane de americani au fost infectați cu Covid în ultimele 18 luni
  • puțin peste 1 milion de oameni din SUA au murit din cauza virusului