Actual Sănătate

Iar începe! Infectările cu COVID-19 revin în rândul celor vaccinați. Iată ce simptome apar acum

Iar începe! Infectările cu COVID-19 revin în rândul celor vaccinați. Iată ce simptome apar acum
Arhivă

Majoritatea cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 sunt reinfectări, potrivit unui studiu din Norvegia. Simptomele care afectează persoanele infectate sunt diferite între varianta actuală și Omicron.

Un nou val de infectări cu COVID-19 a început, în urma creșterii numărului cazurilor a două subvariante ale virusului. În prezent, în Marea Britanie, peste 1,7 milioane de persoane sunt infectate, având loc o creștere a numărului de cazuri de 23%, conform Oficiului Național de Statistică, care declară că această creștere a fost cauzată de variantele de Omicron BA.4 și BA.5.

Reinfectările cu COVID-19 este foarte frecventă

Conform oamenilor de știință, mutația provocată de Omicron a oferit virusului capacitatea de a trece peste orice imunitate, acesta fiind de fapt motivul foarte mulți oameni vaccinați au contractat din nou virusul.

Omicron este „prost imunogen, ceea ce înseamnă că infectarea oferă puțină protecție suplimentară împotriva reinfectării”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Colegiul Imperial din Londra, citat de The Independent.

Cercetătorii din China au raportat vineri, în Nature, că noile subvariante „evită în mod notabil anticorpii neutralizanți provocați de infecție și vaccinarea cu SARS-CoV-2”.

Deși dozele booster bazate pe subvarianta BA.1, dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna ar putea să nu producă o protecție pe termen lung împotriva noilor variante de Omicron, cercetătorii recomandă în continuare vaccinarea pentru a evita formele grave de boală.

Reinfectările cu COVID-19 în România

În România, numărul de cazuri de Covid s-a dublat în ultima săptămână, fiind 3974 de cazuri de infectare și 13 decese cauzate de noile versiuni ale virusului, conform Ministerului Sănătății. O parte dintre aceste cazuri sunt reinfectări, adică pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Profesorul Altmann a mai susținut că „există acum dovezi suplimentare ale capacității foarte marginale a variantelor Omicron anterioare de a amorsa orice memorie imunitară pentru BA.4 sau BA.5”.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!