Lifestyle

Ce pățești dacă bei cafea și alcool pe caniculă? „Foarte mulți oameni ajung în această perioadă la spital”

Ce pățești dacă bei cafea și alcool pe caniculă? „Foarte mulți oameni ajung în această perioadă la spital”
Credit imagine: Pexels.com

Ieșitul la bere sau la o cafea cu gheață este o cale de a-ți petrece timpul liber, iar românii sunt mari iubitori de terase. Totuși, există un risc ridicat atunci când vine vorba de consumul de cafeină și alcool când temperaturile de-afară sunt atât de ridicate.

Medicul Radu Țincu vorbește despre riscul crescut de spitalizare în cazul în care nu ne hidratăm corespunzător. Chiar dacă cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, și persoanele din alte categorii de vârstă sunt vizate de insolație și sincope, mai ales dacă beau alcool și cafea, care tind să deshidrateze consumatorul.

„Foarte mulți oameni ajung în această perioadă la spital din cauza expunerii la căldură, în special persoane vârstnice, cu boli cronice, care neglijează sfaturile pe care le prezentați zilnic la televizor. Oameni de 70-80 de ani sunt surprinși la orele prânzului afară, la 50-60 de grade, fără să se hidrateze suficient sau având anumite medicamente care modifică tensiunea arterială și aceștia fac sincope pe stradă”, explică medicul.

Pericolul șocului termic

Medicul a vorbit și despre un caz în care o persoană a adormit la soare și a riscat să-și piardă viața din cauza șocului termic.

„A adormit la soare și a venit cu 42 de grade, la un pas de deces. A fost intubat, ventilat și adus în terapie intensivă. Am reușit să îl salvăm și să scădem temperatura corpului”.

El a mai spus și că alcoolul și cafeaua se fac adesea vinovate de astfel de șocuri, care tind să avanseze galopant atunci când ne deshidratăm.

Conform spuselor specialistului, „este foarte periculos consumul de alcool, pentru că aici a fost vorba despre un consum de alcool și expunere de soare, care a dus la această supraîncălzire”.

Viețile noastre sunt în primejdie

Iată modul în care șocul termic se instalează în organism și felul în care acesta ne poate duce la temuta insuficiență renală:

„Șocul termic poate să te omoare, prin această supraîncălzire pe o parte, iar pe altă parte, pacientul a avut convulsii și a avut un grad de distrucție musculară pentru că expunerea la această căldură a dus la necroză musculară. Pacientul a venit în reanimare, intubat, ventilat. Riscul este foarte mare, că după temperatura de 42 de grade se produce disfuncția hematiilor, celulelor roșii din sânge, încep să se distrugă, pur și simplu se prăjesc și încep să se elimine o serie de metaboliți toxici, care pot duce la insuficiență renală”, a declarat Radu Țincu pentru România TV.