Actual Lifestyle

Ce se întâmplă când o persoană moare în avion. Dezvăluirile unei stewardese

Ce se întâmplă când o persoană moare în avion. Dezvăluirile unei stewardese

De-a lungul timpului, au apărut mai multe presupuneri legate de această întrebare. Care este adevărul îl poate spune doar o persoană din interior.

Ce se întâmplă când o persoană moare în avion. Dezvăluirile unei stewardese

Unul din 600 de zboruri are o problemă medicală cu unul din pasagerii aflați în avion, se arată într-un studiu al New England Journal of Medicine.

Situațiile cel mai des întâlnite, cu care se confruntă responsabilii de la bordul navei, sunt acestea: leșin, probleme respiratorii, probleme cardiace, greață sau vărsături. Și, în 0,3% din cazuri, o urgență care a avut loc în timpul zborului va duce la deces.

Avioanele sunt dotate cu echipamente de urgență, cum ar fi un defibrilator, iar însoțitorii de bord urmează cursuri de prim ajutor care îi califică pentru a efectua resuscitare cardio-respiratorie.

Ce face echipajul când se confruntă cu un deces

În afară de obligația de a raporta incidentul în mod corespunzător, nu există reglementări stricte cu privire la ceea ce ar trebui să facă un pilot și echipajul în astfel de cazuri.

Atunci când intervențiile de prim ajutor nu reușesc să prevină un deces, accentul se mută pe încercarea de a menține un sentiment de normalitate în rândul călătorilor, chiar dacă acest lucru înseamnă să lase cadavrul pe scaunul său.

Cum arată o astfel de situație privită prin ochii unei stewardese. Cine ar putea știi mai bine, dacă nu o stewardesă, care se află permanent cu și printre oamenii aflați în ”zbor”.

Sheena Marie are 25 de ani și a lucrat ca însoțitoare de bord timp de doi ani. Ea a explicat într-un videoclip viral ce se întâmplă când cineva moare în avion.

Sheena a povestit că nu este neobișnuit ca pasagerii morți să fie lăsați acolo unde se află.

„Dacă au un atac de cord și mor, iar noi nu putem face nimic și nu putem începe resuscitarea cardio-respiratorie, vom aștepta până când vom ajunge la destinația finală”, a spus ea.

Mitul că persoana decedată de la bord este ținută în toaletă s-a spulberat. Referitor la mitul care transmite informația că persoanele care au murit sunt duse în toalete, Sheena a ținut să precizeze că acest lucru nu se întâmplă deoarece corpul nu poate fi ținut în siguranță acolo.

Potrivit explicației oferite de stewardesa Sheena, pilotul are ultimul cuvânt în ceea ce privește orice decizie luată în această privință, care este adesea luată în consultare cu controlul traficului aerian și cu serviciul MedLink al MedAire.

Există prevederi clare legate de acordarea ajutorului în caz de necesitate, pe timpul zborului. Au fost elaborate ghiduri cu instrucțiuni speciale sau forurile competente s-au ocupat de pregătirea directă a anagajaților companiilor aeriene.

Orientările de bază au fost emise chiar de către Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), un grup industrial care reprezintă companiile de aviație.

Pentru situațiile în care un pasager își pierde cunoștința:

echipajul de zbor să încerce resuscitarea cardio-respiratorie a pasagerului timp de cel puțin 30 de minute, cu excepția cazului în care este împiedicat de turbulențe sau alte obstacole;

O întrebare imediată este dacă există vreun medic sau cadru medical la bord, printre pasageri, astfel încât orice medic sau asistent/asistentă medical(ă), aflat(ă) la bord va fi solicitat(ă) să asiste la fața locului.

Și aici sunt două motive pentru care se recurge la această solicitare: asistența de urgență, dar și pentru că un medic este singura persoană care poate declara legal decesul unei persoane, în situația dată.

Fără confirmarea unui medic, un pasager inconștient care nu respiră și nu reacționează, este doar prezumat mort.

Potrivit ghidurilor de specilitate, echipajul interior trebuie să anunțe imediat cabina de pilotaj despre starea de urgență, astfel încât căpitanul să poată anunța și coordona, din timp, întâlnirea cu autoritățile competente, la aterizarea avionului pe pistă.

Alt mit care cade este acesta: dacă avionul caută să ajugă la cea mai apropiată bază aeriană sau aeroport, pentru a lăsa cadavrul.

Indiferent dacă pasagerul este presupus sau declarat mort, se decide adesea că nu are rost să aterizeze sau să devieze avionul de la cursul său inițial.

Conducerea companiilor recomandă mutarea cadavrului pe un scaun unde se află „puțini alți pasageri în apropiere”, cum ar fi la clasa business sau pe un rând cu locuri libere.

Cu o singură excepție, când avionul este plin. În astfel de situații, membrii echipajului trebuie să „așeze persoana moartă înapoi pe scaunul său”, în poziție verticală, folosind centura de siguranță sau alt echipament de fixare pentru a menține corpul pe loc. Totodată, se recomandă stewardeselor să acopere corpul persoanele declarate decedate cu o pătură, până la gât, dacă nu este disponibil un sac pentru cadavre.

O altă prevedere clară este legată de aterizare. Se recomandă ca, la aterizare, toți pasagerii să coboare, în timp ce cadavrul și toți cei care călătoresc cu persoana decedată trebuie să rămână pe loc. Ulterior, specialiștii din domeniul medical și autoritățile aeroportuare preiau controlul.

Stewardesele sunt foarte bine pregătite inclusiv din punct de vedere psihologic, moral și uman. Ele arată compasiune și atenție fiecărui om în parte. Ar fi minunat dacă astfel de oameni am întâlni mereu în drumul nostru, precum în cer așa și pe pământ.

Foto: EVZ/ video: youtube (sugestiv)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: EVZ