Social

Incapacitatea de a sta într-un picior timp de 10 secunde, după mijlocul vieții, poate reprezenta dublarea riscului de deces

Incapacitatea de a sta într-un picior timp de 10 secunde, după mijlocul vieții, poate reprezenta dublarea riscului de deces

Acest test de echilibru simplu și sigur – statul într-un picior – ar putea fi inclus în controalele de sănătate de rutină pentru adulții în vârstă, spun cercetătorii.

Spre deosebire de aerobic și de forța și flexibilitatea musculară, echilibrul tinde să fie rezonabil de bine păstrat până în a șasea decadă a vieții, când începe să scadă relativ rapid, notează cercetătorii.

Cu toate acestea, evaluarea echilibrului nu este inclusă în mod obișnuit în controalele de sănătate ale bărbaților și femeilor trecuți de vârsta mijlocie, posibil pentru că nu există niciun test standardizat și există puține date concrete care să o lege de rezultate clinice.

Prin urmare, cercetătorii au vrut să afle dacă un test de echilibru ar putea fi un indicator de încredere al riscului de deces al unei persoane, din orice cauză, în următorul deceniu și, ca atare, ar putea să merite includerea lui în controalele de sănătate de rutină.

Cercetătorii s-au bazat pe participanții la studiul CLINIMEX Exercise. Un studiu înființat în 1994.

Analiza actuală a inclus 1.702 participanți cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani (media de 61 de ani) la primul control, între februarie 2009 și decembrie 2020. – Aproximativ două treimi (68%) au fost bărbați.

Au fost cântăriți și le-au fost luate câteva măsurători cu privire la grosimea pliului pielii plus mărimea taliei. De asemenea, au fost furnizate detalii despre istoricul medical. Au fost incluși numai cei capabili de a merge stabil.

În total, aproximativ 1 din 5 (20,5%; 348) participanți nu au trecut testul. Incapacitatea de a face acest lucru a crescut odată cu vârsta.

Proporțiile celor care nu au putut sta într-un picior timp de 10 secunde au fost: aproape 5% în rândul persoanelor de 51-55 de ani; 8% în rândul persoanelor de 56-60 de ani; puțin sub 18% în rândul persoanelor de 61-65 de ani; și puțin sub 37% în rândul persoanelor de 66-70 de ani. Mai mult de jumătate (aproximativ 54%) dintre cei cu vârsta cuprinsă între 71 și 75 de ani nu au putut finaliza testul.

Pe o perioadă medie de monitorizare de 7 ani au murit 123 de persoane (7%) de: cancer (32%); boli cardiovasculare (30%); boli respiratorii (9%); și complicații COVID-19 (7%).

Proporția deceselor în rândul celor care au picat testul a fost semnificativ mai mare: 17,5% față de 4,5%, reflectând o diferență absolută de puțin sub 13%.

În general, cei care au picat testul au avut o sănătate mai proastă: o proporție mai mare erau obezi și/sau aveau boli de inimă, hipertensiune arterială și profiluri nesănătoase de grăsime în sânge. Diabetul de tip 2 a fost de 3 ori mai frecvent în acest grup: 38% față de aproximativ 13%.

După ce am luat în considerare vârsta, sexul și condițiile de bază, incapacitatea de a sta într-un picior timp de 10 secunde a fost asociată cu un risc de deces (din orice cauză, în următorul deceniu) cu 84% mai mare.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Întrucât participanții erau toți brazilieni albi, rezultatele ar putea să nu fie aplicabile pe scara largă a altor etnii și națiuni, avertizează cercetătorii.

Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează că testul de echilibru de 10 secunde „oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății, în ceea ce privește echilibrul static”.