Social

Ce se întâmplă dacă apar tromboze după prima doză cu AstraZeneca. Anunțul autorităților din România!

Ce se întâmplă dacă apar tromboze după prima doză cu AstraZeneca. Anunțul autorităților din România!

Ce se întâmplă dacă apar tromboze după prima doză cu AstraZeneca. Anunțul autorităților din România! Persoanele care s-au vaccinat anti-covid cu serul AstraZeneca şi au dezvoltat evenimente trombotice după prima doză nu vor mai face rapelul cu acelaşi tip de vaccin – au anunţat aseară autorităţile din România.

Decizia a fost luată după ce Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat, ieri, din nou, că beneficiile aduse de vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca sunt mult mai importante decât riscurile.

Directoarea Agenţiei, Emer Cooke, a subliniat că serul este foarte eficient şi salvează vieţi, însă tot ea a precizat că, după analiza atentă a unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane cărora li s-a administrat o doză, agenţia a ajuns la concluzia că astfel de tromboze, care nu au apărut în timpul studiilor clinice, trebuie trecute în dreptul efectelor secundare rare.

Totodată, experţii în farmacovigilenţă ai agenţiei nu au identificat un factor de risc specific, după cum a afirmat Emer Cooke.

Astfel de evenimente rare au apărut la toate vârstele, la femei și bărbați

Emer Cooke: Dovezile pe care le avem în momentul de față nu au dus la identificarea unui anumit factor specific de risc, cum ar fi vârsta, sexul, o afecțiune ori o predispoziție spre formarea unor cheaguri de sânge. Astfel de evenimente rare au apărut la toate vârstele, la femei și bărbați. O explicație plauzibilă pentru astfel de efecte secundare rare este un răspuns al sistemului imunitar la vaccin, așa cum se întâmplă în cazul pacienților care primesc Heparina.

Heparina este un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei, informează RRA.

Ce se întâmplă dacă apar tromboze după prima doză cu AstraZeneca. Președintele Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării, colonel doctor Valeriu Gheorghiță, a anunțat că nu se modifică schema de vaccinare și că vor avea o ședință în care vor include și specialiști hematologi pentru revizuirea recomandărilor.

Valeriu Gheorghiță: La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse. Dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin.