Diverse

Ce se producea la fabrica din SUA unde a avut loc incendiul uriaș urmat de mai multe explozii. Prima cauză a dezastrului. VIDEO 

Ce se producea la fabrica din SUA unde a avut loc incendiul uriaș urmat de mai multe explozii. Prima cauză a dezastrului. VIDEO 

Un incendiu a izbucnit luni dimineață și mai multe explozii au urmat, una după alta, la uzina chimică Symrise de pe insula Colonel’s Island (Colonels Island este o insulă izolată și locuită care aparține statului american Georgia).

Ce se producea la fabrica din SUA unde a avut loc un incendiul uriaș urmat de mai multe explozii. Prima cauză a dezastrului. VIDEO

Incendiul care a izbucnit luni dimineață, urmat de mai multe explozii, la uzina chimică Symrise de pe insula Colonel’s Island au forțat evacuarea uzinei, precum și a cartierelor din apropiere, inclusiv The Hickory Bluff, Sanctuary Cove, Satilla Shores și Royal Oaks.

Școlile situate la o distanță cuprinsă între un kilometru și trei mile de fabrica arsă, care a împrăștiat un fum pătrunzător toxic și periculos pentru sănătate, s-au închis pentru ziua care urma a fi o zi obișnuită de învățământ.

Oficialii din comitatul Glynn au declarat că sursa chimică a incendiului a fost peroxidul de hidrogen pinen, care este fabricat la uzină.

Niciun angajat al Fabricii Symrise nu a fost rănit în explozie sau în incendiu, care a început în timpul schimbului de tură, fiind prezenți între patru și opt angajați.

Aproximativ 1.400 de persoane din 500 de gospodării locuiesc pe o rază de trei mile distanță de locul incendiului, potrivit bazei de date a Agenției pentru Protecția Mediului a SUA.

Symrise se prezintă ca fiind „un furnizor global de parfumuri, arome, ingrediente active cosmetice și materii prime, precum și de ingrediente funcționale”. Compania cu sediul în Germania operează în peste 40 de țări. Printre clienții săi se numără producători de parfumuri, produse cosmetice, alimente și băuturi, industria farmaceutică și producători de suplimente nutritive și hrană pentru animale de companie.

Anul trecut, Symrise a anunțat că intenționează să se extindă pe terenul său de 188 de acri din Colonel’s Island, cu o investiție de 18,6 milioane de dolari. Comitatul Glynn a aprobat o rezoluție privind obligațiunile care oferă Symrise un program de economisire a impozitului pe proprietate pe 10 ani, a relatat la vremea respectivă revista Area Development.

Unitatea funcționează din 1981, deși anterior a fost deținută de alți proprietari. Autoritățile de reglementare de stat descriu activitatea sa ca fiind procesarea alfa pinenului – substanța chimică care conferă pinilor mirosul lor caracteristic și care este componenta principală a terebentinei, în parfumuri, compuși și arome. Alfa pinenul este un tip de terpene, spun specialiștii fabricii, o clasă de produse naturale, dintre care multe sunt derivate din conifere.

Luni după-amiază, Agenția de gestionare a situațiilor de urgență din Camden a primit rapoarte privind „un miros chimic în părți ale comitatului în afara zonei de adăpost”, a postat agenția pe Facebook.

„Am confirmat că mirosul se datorează terpenelor provenite de la incidentul de la uzina chimică din Brunswick. Terpenele sunt compuși chimici care apar în mod natural. Aceștia pot fi iritanți pentru persoanele cu astm sau alte probleme respiratorii. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie considerat toxic,” au scris oficialii locali pe social media, în încercarea de a liniști populația îngrijorată de fumul irespirabil.