Lifestyle

Cea mai simpatică balenă din lume va locui într-un sanctuar. Iată povestea impresionantă a „balenei-spion”!

Cea mai simpatică balenă din lume va locui într-un sanctuar. Iată povestea impresionantă a „balenei-spion”!

Se numește Hvaldimir, îi place să se joace cu bărcile de pescuit, socializează cu turiștii, de aceea a ajuns să fie cea mai iubită balenă din lume. Potrivit ecologiștilor, citați de The Guardian, balena pare să fie antrenată, nu-i place sălbăticia și este amenințată de crescătorii de somon. Dar viața ei se va schimba definitiv în curând, iar frumusețea albă va avea în scurt timp o căsuță a ei.

Balena spion

Povestea lui Hvaldimir pare să fie învăluită în mister. Când a fost găsită, balena albă purta un ham strâns cu inscripția „Echipament Sankt Petersburg”, echipat și cu o cameră subacvatică. Presa a devenit interesată de acest caz și a vorbit imediat despre o „balenă spion”. Imediat s-a speculat că ar fi fost antrenată de Rusia ca un fel de agent secret.

Ceea ce nu ar fi fost imposibil, pentru că aceste ființe sunt extrem de inteligente, iar capacitatea lor de a se deplasa pe distanțe lungi la adâncimi mari, combinată cu predispoziția lor de a fi antrenate de oameni, le face să fie spioni perfecți. De altfel, marina americană a început să le folosească încă din anii 1950. De aceea a fost botezată „Hvaldimir”, un joc de cuvinte între norvegianul hval care înseamnă și Vladimir Putin.

Primul sanctuar de balene din lume în ape deschise

Acum, însă, viața lui Hvaldimir s-ar putea schimba. Un antreprenor britanic a fost atât de impresionat de povestea balenei încât încearcă să strângă fonduri pentru a crea primul sanctuar de balene din lume, în ape deschise, în fiordurile norvegiene.

Lucrările la rezervația de 2,2 kilometri pătrați, situată în apropierea orașului Hammerfest, ar trebui să înceapă la începutul anului 2023. Fostul magnat imobiliar Adam Thorpe a înființat asociația OneWhale, care finanțează în prezent monitorizarea și protecția lui Hvaldimir și a finanțat studiile care au permis crearea sanctuarului.

E nevoie de 250.000 de lire

„Toată lumea s-a îndrăgostit de această balenă din videoclipurile virale de pe YouTube. Am citit despre el în National Geographic în 2019 și mi s-a părut îngrijorător. El a fost în mod clar domesticit și are o personalitate minunată. M-am gândit, ei bine, dacă am putea crea un sanctuar sau o rezervație, care să protejeze balena de traficul cu barca, înseamnă că poate pescui singur și să trăiască o viață cât mai naturală. (…)

Spunând povestea acestei balene, putem oferi o rezervă și altor balene care au fost captive”, a spus Adam Thorpe. Pentru a realiza sanctuarul e nevoie de 250.000 de lire, care înseamnă plasele ce asigură spațiul, dar și locurile de cazare pentru personalul care va monitoriza permanent balena.

În plus, se dorește și construcția unui laborator veterinar pentru îngrijiri medicale. Povestea balenei a atras chiar și interesul companiei Netflix, care este în discuții cu Crosby pentru a realiza un film care să documenteze povestea balenei și călătoria acesteia din captivitate și pericolul de pe mare, până la sosirea într-un loc sigur.