Actual Lifestyle

700 de balene eșuate au fost găsite moarte pe plajele din Australia și Noua Zeelandă în numai o lună de zile. FOTO

700 de balene eșuate au fost găsite moarte pe plajele din Australia și Noua Zeelandă în numai o lună de zile. FOTO

Oamenii de știință consideră deocamdată ca fiind un mister moartea a 700 de balene eșuate pe plajele Oceanului Pacific.

700 de balene eșuate au fost găsite moarte pe plajele din Australia și Noua Zeelandă în numai o lună de zile. FOTO

Numărul uriaș de decese ale balenelor i-a șocat chiar și pe experții care au monitorizat rata ridicată de mortalitate din Pacificul de Sud în ultimele săptămâni.

Aproximativ 700 de exemplare ale acestui cetaceu au murit luna aceasta eșuate pe plajele din Australia și Noua Zeelandă, în evenimente pentru care nu s-a găsit încă o explicație satisfăcătoare, relatează El Periódico de España.

Autoritățile neozeelandeze au confirmat moartea a 477 de balene pilot în luna octombrie, eșuate pe plajele a două insule situate în Pacificul de Sud.

Autoritățile locale au confirmat că 232 de balene au eșuat pe plaja Tupuangi Beach pe 7 octombrie și 245 în Waihere Bay pe 10 octombrie, ambele fiind situate în Insulele Chatham.

Autoritățile de mediu au luat o decize dureroasă

Majoritatea au murit pe nisip, dar cele care au supraviețuit au fost eutanasiate, deoarece, potrivit unei declarații a autorităților de mediu din țară, returnarea lor ar fi fost considerată ”inutilă”, deoarece, din cauza stării lor slăbite, ar fi fost pradă sigură pentru rechini.

„Nu am repus pe linia de plutire balenele din Insulele Chatham din cauza pericolului atacurilor rechinilor atât asupra oamenilor, cât și asupra balenelor, așa că eutanasierea a fost cea mai viabilă opțiune”, potrivit comunicatului autorităților.

ONG-ul Project Jonah a declarat pentru Associated Press că, deși nu este un eveniment rar – 70 sau 80 de balene în medie – acesta este considerat ca fiind unul dintre cele mai grave dezastre de mediu din Noua Zeelandă din cauza numărului mare de balene care au murit.

Daren Grover, purtător de cuvânt al ONG-ului, citat de media, a declarat: „Ele se apropie din ce în ce mai mult de țărm și devin dezorientate. Mareea poate apoi să se retragă și, înainte ca ele să își dea seama, ajung eșuate pe plajă.”

Cu toate acestea, au existat cazuri și mai extreme, cum ar fi cel din 1918, când aproximativ 1.000 de balene pilot au eșuat pe aceleași plaje.