Lifestyle

Cel mai mare butoi cu vin din lume. Cine l-a comandat și câtă licoare poate depozita

Cel mai mare butoi cu vin din lume. Cine l-a comandat și câtă licoare poate depozita

Într-una dintre pivnițele castelului Heidelberg se găsește cel mai vechi butoi cu vin din lume, care a fost construit în secolul al XVIII-lea, care poartă denumirea de Heidelberg Tun sau Marele Tun Heidelberg.

Când a fost realizat, simpaticul butoi avea o capacitate de 219.000 de litri dar, pentru că a stat multă vreme fără licoarea lui Bachus, stejarul s-a mai uscat și astfel s-a redus capacitatea cu 2700 de litri.

Potrivit datelor oficiale, pentru construcția faimosului butoi care este în acest moment atracție pentru turiștii din întreaga lume, a fost nevoie de nu mai puțin de 130 de stejari. De ce să construiești un asemenea colos? Cel care a dat ordin să fie realizat este prințul Karl Theodor, în anul 1751, iar motivul îl constituie faptul că în acea perioadă cine construia lucruri mari era apreciat, lăudat și respectat.

S-a dansat pe butoi

Pentru început, în butoiul Heidelberg Tun a fost depozitată licoarea pe care viticultorii din regiune o plăteau drept taxă domnitorului bavarez. După zece ani însă, s-au găsit niște scurgeri, a încercat să fie reparat, dar din păcate nu a ieșit așa cum ar fi trebuit și butoiul a ajuns piesă de muzeu. Potrivit amusingplanet.com, o perioadă deasupra acestuia s-a făcut o platformă de dans, iar cei care urcau se foloseau de un set de trepte.

Butoiul a fost „înjunghiat” în timpul celui De-al Doilea Război Mondial

În 1777, Karl Theodor a fost ales conducătorul Bavariei și s-a mutat din castel în Palatul Mannheim. De Heidelberg n-a mai interesat pe nimeni, a devenit o ruină și, din nefericire, s-a aflat și a fost după războaiele cu francezii. De altfel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aceștia au lovit butoiul cu securea, reușind să facă o gaură în el, pentru că au crezut că e plin cu vin.  Urma s-a păstrat și în ziua de astăzi și poate fi văzută de orice vizitator al castelului.