Categories: ActualLifestyle

Cel mai mare producător de energie electrică din România va lansa în curând un anunț de licitație pentru retehnologizare 

În primăvara anului 2023, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România (care asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu), vrea să demareze, pentru a cincea oară consecutiv, procedurile de atribuire a contractului ″la cheie″ de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție din România.

Alte patru proceduri de achiziție au eșuat

Această procedură este demarată după alte patru proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, care au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

Pentru moment, Hidroelectrica a lansat un anunț de intenție în acest sens. Iar, potențialii participanți la licitație trebuie să trimită scrisori de exprimare a interesului până pe 15 martie 2023, data estimată de începere a procedurilor de atribuire fiind 30 martie 2023.

Hidroelectrica estimează că va publica anunț de participare privind licitația până la finalul lunii ianuarie 2023.

Potrivit anunțului de intenție publicat recent, se estimează o valoare totală a contractului de retehnologizare a AHE Vidraru la 145,637 milioane euro plus TVA, sub nivelul de peste 175 milioane euro plus TVA, prognozat anterior de companie.

Cea mai recentă licitație a fost demarată în anul 2020, însă aceasta a fost anulată la începutul lui 2022. În acest caz, contractul fusese estimat la o valoare totală de numai circa 87 milioane euro plus TVA.

Licitația anulată în 2022 fusese câștigată de consorțiul de consorțiul Romelectro- Litostroj Power, însă în cele din urmă contractul nu a mai fost semnat (ca urmare a refuzului consorțiului, potrivit Hidroelectrica), iar Romelectro a intrat în insolvență.

Într-un document al producătorului hidro se precizează că ″prin puterea instalată de 220 MW, centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic national (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem″.

Retehnologizarea amenajării Vidraru, prioritară din anul 2014

De asemenea, Hidroelectrica menționează că retehnologizarea amenajării Vidraru a fost considerată prioritară încă din 2014, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din portofoliul companiei, inclus și în planul de afaceri pentru perioada 2020-2024.
În același document se arată că ″în acest moment, având în vedere creșterea exponențială a prețurilor la echipamente, materiale, manoperă din ultima perioadă, precum și caracterul instabil al pieței în domeniul proiectelor de investiții, coroborat cu anularea altor proceduri de achiziție derulate în perioada 2021-2022 din cauza estimărilor peste bugetul alocat primite din partea posibililor ofertanți interesați (ex.: cazul procedurii de achiziție ), am constatat necesitatea actualizării devizului general și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții . (…) proiectul de investiție are indicatori de performanță financiară peste limita de rentabilitate, chiar și la variații cu peste +/-10% ale parametrilor care îl influențează (costul investițional și prețul energiei electrice). (…) Neaprobarea realizării obiectivului de investiții (…) va conduce la imposibilitatea organizării unei noi proceduri de atribuire a contractului de retehnologizare și implicit la prelungirea funcționării echipamentelor și instalațiilor CHE Vidraru în condițiile actuale, precum și la creșterea costurilor de mentenanță″.

Barajul Vidraru a fost al cincilea în Europa

Pusă în funcțiune pe 09.12.1966, Hidrocentrala Vidraru utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri.

Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. La momentul inaugurării, Barajul Vidraru a fost al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similar, potrivit profit.ro.

Beatrise Braha

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

3 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

3 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

  • EDITURA DE CARTE

Un Crăciun cu Winston

This website uses cookies.