Actual Diverse

DNA, dosar cu Raed Arafat și IGSU. Procurorii cercetează o achiziție cu bani europeni

DNA, dosar cu Raed Arafat și IGSU. Procurorii cercetează o achiziție cu bani europeni
bzi.ro

După ce a achiziționat din bani europeni patru barocamere, care stau nefolosite de mai bine de patru ani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) este cercetat de DNA.

 În total, achiziția a costat aproximativ cinci milioane de euro, în total, și a fost realizată la indicațiile lui Raed Arafat. Cele patru barocamere nu au tratat niciodată pacienții, deși au fost prezente la paradele de 1 Decembrie, încă din anul 2019.

„Afacerea este scandaloasă”

Barocamerele achiziționate sunt de dimensiunea unor TIR-uri și au costat 1,2 milioane de euro fiecare.

„Afacerea este scandaloasă, cel puțin în sensul prețului și inutilității. Însă noi, la IGSU, nu mai credem că aici se va face vreodată lumină”, potrivit unei surse, care a mai precizat că ultima descindere a DNA la IGSU a fost făcută în 2019 când a fost vizată achiziția de mașini autospeciale în valoare de 600 milioane de euro.

Șeful IGSU, Raed Arafat, două săptămâni mai târziu, a fost vizitat în birou de ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.

„După anterioarele percheziții, în legătură cu altă achiziție, ambasadorul SUA a fost văzut în birou la Arafat, iar despre dosar nu se mai știe nimic”.

Iar, în această privință, cei doi oficiali au negat întâlnirea, spunând că nu-și amintesc și nu cred că a avut loc.

Barocamerele achiziționate nu au fost folosite niciodată

La începutul lunii noiembrie 2022, DNA a descins la  IGSU, de unde au ridicat documente privitoare la achiziția barocamerelor. Potrivit surselor citate, aceste barocamere nu au fost folosite  niciodată pentru a trata pacienți.

Anual, IGSU plătește pentru revizia autospecialelor câte 45.000 de euro pe bucată.

Unele dintre motivele pentru care barocamerele nu au fost folosite pentru tratarea pacienților constau în lipsa de personal calificat pentru a le utiliza. Achizițiile au fost prezentate și la paradele locale, precum cea de Ziua Pompierilor din 2018, când ISU Timiș a scos noua mașină pe străzile orașului. Apoi, în 2019, una dintre autospeciale a trecut pe sub Arcul de Triumf la Ziua Națională a României, chiar înaintea pandemiei.

În acest context, Lucian Cosor, subofițer la ISU Dobrogea a declarat: „Acest proiect a pornit în urma tragediei din Colectiv, mașina fiind proiectată pentru arși, intoxicați și pentru scafandri. Este o cameră hiperbară în care pot fi tratate 7 persoane simultan, în șezut, și este împărțită în două compartimente, cu o cameră secundară și una principală”.

Se precizează fapul că cele patru barocamere au fost trimise către ISU Mureș, ISU Timiș, ISU Iași și ISU Dobrogea, citează evz.ro.