Diverse

Cele mai bune și cele mai proaste alimente pentru dinți

Cele mai bune și cele mai proaste alimente pentru dinți

Dacă vrei un zâmbet sănătos, știi deja de importanța spălatului pe dinți, dar te-ai gândit la dieta ta? Produsele cu zahăr sunt printre cele mai proaste alimente pentru dinți, deoarece creează condiții pentru dezvoltarea cariilor. În schimb, concentrați-vă pe consumul de alimente bogate în nutrienți, care vă întăresc dinții și vă protejează împotriva cariilor.

Dacă vrei un zâmbet mai strălucitor, primul lucru pe care îl poți face este să te speli pe dinți în mod regulat. Asociația Stomatologică Americană recomandă periatul de două ori pe zi timp de două minute.

Cele mai proaste alimente pentru dinții dumneavoastră

Bomboanele, prăjiturile și torturile nu sunt numai dăunătoare pentru talia ta, dar sunt și printre cele mai proaste alimente pentru dinții tăi.

„Când bacteriile din gură se hrănesc cu zahăr, produc un acid care elimină smalțul de pe dinți”, spune dr. Victoria Veytsman, un dentist celebru. Când zahărul intră în contact cu placa de pe dinți, stimulează producția de acid. La rândul său, acidul atacă stratul exterior de smalț al dinților tăi și te face vulnerabil la carii.

Vă este poftă de ceva dulce? Încercați să înlocuiți gustările cu zahăr cu gumă fără zahăr. „Guma fără zahăr care conține xilitol poate ajuta la reducerea bacteriilor din gură și la creșterea producției de salivă”, spune Veytsman.

Cele mai bune alimente pentru dinții dumneavoastră

Fructele și legumele, cum ar fi morcovii, țelina și merele sunt o alegere excelentă pentru dinții tăi. Deși nu înlocuiesc periatul, ele pot acționa ca o periuță de dinți naturală. Există dovezi conform cărora consumul de multe legume poate fi bun pentru dinți, precum și pentru sănătatea generală. O recenzie din 2021, din Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică, a constatat că aportul scăzut de legume a fost asociat cu niveluri mai mari de carii dentare.

În plus, să mănânci legume precum țelina stimulează producția de salivă, ceea ce ajută la îndepărtarea resturilor de alimente. Ca bonus, saliva conține urme de calciu și fosfați, care vă întăresc smalțul.

Alimente bogate în calciu

Vrei să ții cariile la distanță? Calciul este prietenul tău. Satisfacerea necesarului de calciu are mai multe beneficii. Un studiu din 2017, din Clinical Oral Investigation, a constatat că femeile tinere care au un aport mai mic de calciu au un risc crescut de boli orale.

Încorporarea alimentelor precum laptele, brânza și iaurtul în dietă vă va crește aportul de calciu. Ești vegan? Există o mulțime de alternative pe bază de plante, cum ar fi verdeața cu frunze (de exemplu spanacul), tofu și fasolea, care sunt bogate în calciu.

Proteină slabă

Proteinele slabe precum puiul, peștele și ouăle sunt toate surse bogate de fosfor. Acesta este crucial pentru reconstrucția smalțului și poate proteja împotriva cariilor. Mai bine de atât, multe alimente sărace în proteine ​​conțin și cantități scăzute de zahăr, acestea fiind benefice pentru dinții tăi.

Nuci

Nucile sunt o alegere fantastică pentru o gustare. Acestea oferă o cantitate nutritiva de minerale precum calciul, care întăresc smalțul. Migdalele pot fi o alternativă a gustărilor fără calorii.

Veytsman are următorul sfat: „Mergând regulat la dentist, spălându-vă și folosind ața dentară, vă veți menține igiena orală.”

Asociația Stomatologică Americană recomandă utilizarea pastei de dinți cu fluor pentru a ajuta la protejarea împotriva cariilor dentare.