Social

Cele mai importante evenimente care au picat de Paști! Auziseși de ele?

calendar ortodox aprilie 2023
sursa foto condoleante

Sărbătoarea de Paști este cea mai importantă dintre sărbătorile creștine. Ea are un rol important și în religia iudaică, chiar dacă Israelul nu Îl recunoaște pe Iisus Hristos drept Mântuitor.

În afara religiei, însă, există și alte evenimente importante din istorie care au avut loc într-o duminică de Paște. În această zi s-au născut multe personalități importante din lumea filmului și au avut loc și numeroase descoperiri istorice.

5 aprilie 1722 – este descoperită Insula Paștelui

În duminica Paștelui din 1722, exploratorul olandez Jacob Roggeveen a dat peste o insulă în timp ce se afla într-o expediție în Oceanul Pacific.

El a numit-o Paasch-Eiland, adică Insula Paștelui în limba olandeză. De asemenea, este cunoscută și sub numele spaniol Isla de Pascua (care înseamnă și Insula Paștelui) și sub numele polinezian Rapa Nui.

Insula Paștelui este renumită pentru statuile sale umane înalte și iconice, sau moai, care reprezintă strămoșii primilor locuitori Rapa Nui.

Parcul Național Rapa Nui a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1995.

În prezent, insula este administrată de Chile, la o distanță de aproximativ 3.600 de kilometri.

11 aprilie 1909 – A fost fondat orașul Tel Aviv, Israel

Ahuzzat Bayit („gospodăria” în limba evreiască), un grup de familii evreiești din clasa de mijloc, a cumpărat aproximativ 5 hectare de teren la nord-est de Jaffa, un oraș portuar antic, pentru a începe o nouă comunitate.

Au împărțit terenul în 66 de parcele și l-au distribuit între ei printr-o loterie la 11 aprilie 1909, într-o duminică de Paște. Un an mai târziu, au redenumit noul oraș „Tel Aviv”, sau „dealul primăverii” în limba ebraică.

În prezent, Tel Aviv este al doilea cel mai populat oraș din Israel, după Ierusalim. A devenit un oraș întins, un centru economic și un centru important pentru artele spectacolului. Este, de asemenea, printre cele mai vizitate orașe din Orientul Mijlociu, conform articolului publicat de rappler.com.

31 martie 1918 – Ora de vară (DST) intră în vigoare pentru prima dată în SUA

După ce Germania și Regatul Unit au implementat ora de vară (DST) pentru a economisi energie în timpul Primului Război Mondial, Statele Unite au urmat exemplul.

În virtutea Legii privind ora standard din 1918, DST a fost pusă în aplicare pentru prima dată începând cu duminica de Paște a aceluiași an.

Cu toate acestea, DST a fost abrogat de Congres în august 1919, din cauza nepopularității sale. Ulterior, acesta va fi reimplementat la nivel național în anii 1960, câteva state optând să nu-l aplice în totalitate.

În prezent, cu excepția Arizonei și a Hawaii, ceasurile din Statele Unite ale Americii „înaintează” cu o oră – de la 2 la 3 dimineața – în a doua duminică din martie și „se dau înapoi” – de la 2 la 1 dimineața – în prima duminică din noiembrie. (CITEȘTE: Atacurile de cord cresc după ce ceasurile se dau înainte)

1 aprilie 1945 – Al Doilea Război Mondial: Începe bătălia de la Okinawa

Cu numele de cod „Operațiunea Iceberg”, aceasta a fost ultima campanie majoră a forțelor aliate în Pacific în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Principalul obiectiv al bătăliei a fost capturarea Okinawa și utilizarea acesteia ca bază de operațiuni aeriene pentru invazia planificată de forțele aliate asupra Japoniei continentale.

Denumită de obicei „taifunul de oțel”, din cauza războiului intens pe uscat, în aer și pe mare, bătălia de la Okinawa s-a soldat cu pierderi enorme nu numai în rândul forțelor aliate și japoneze, ci și în rândul civililor de pe insulă. Bilanțul total al morților a ajuns până la 150.000.

Bătălia de 82 de zile a început în Duminica Paștelui din 1945 și s-a încheiat la 22 iunie. Săptămâni mai târziu, au fost lansate bombe atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, Japonia. La scurt timp după aceea, la 2 septembrie, Japonia a capitulat, punând astfel capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Statele Unite au păstrat controlul asupra Insulelor Ryukyu (din care face parte și Okinawa) până când acestea au fost în mod oficial predate Japoniei în 1972.

6 aprilie 1947 – Se decernează pentru prima dată premiile Tony.

Cea mai prestigioasă distincție din teatrul american, ceremonia de decernare a premiilor Tony a avut loc pentru prima dată în duminica de Paște a anului 1947, la New York, pentru a recunoaște „contribuțiile remarcabile la actuala stagiune teatrală americană”.

Aflat acum la cea de-a 68-a ediție, premiul este cunoscut în mod oficial sub numele de Premiul Antoinette Perry pentru excelență în teatru, în onoarea cofondatoarei American Theatre Wing.

În prezent, există 26 de categorii ale Premiilor Tony. De asemenea, se acordă mai multe premii speciale. (CÂȘTIGĂTORI: Cea de-a 67-a ediție a Premiilor Tony în 2013)

31 martie 1991 – Georgia votează pentru independența sa față de Rusia

Fostă parte a Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) sau a Uniunii Sovietice, Georgia a organizat un referendum pe tema independenței.

Țara s-a numărat printre cele 6 state care au boicotat referendumul din 17 martie al Uniunii Sovietice privind continuarea existenței sale ca federație reînnoită de republici suverane egale.

În duminica Paștelui din 1991, 90,6% dintre georgieni s-au prezentat la urne. Teritoriile separatiste Abhazia și Osetia de Sud nu au participat, deoarece au votat la referendumul din Uniunea Sovietică.

Rezultatul: un procent copleșitor de 99,5% dintre alegători au aprobat independența Georgiei. Declarația de independență a fost adoptată de Consiliul Suprem al Georgiei la 9 aprilie.

Între timp, URSS avea să fie în cele din urmă dizolvată la 26 decembrie 1991 și înlocuită de Federația Rusă.

12 aprilie 2009 – Căpitanul Philips este salvat de pirați.

La 8 aprilie, nava MV Maersk Alabama a fost deturnată de pirați în largul coastelor Somaliei, în estul Africii. Aceștia l-au luat cu ei pe căpitanul Richard Philips și l-au transferat pe una dintre bărcile de salvare ale navei.

Patru zile mai târziu, în Duminica Paștelui, Philips a fost salvat de către trupele SEAL ale marinei americane.

Calvarul căpitanului și al echipajului navei a fost relatat într-un film din 2013, Captain Philips, cu Tom Hanks în rolul principal. (CITEȘTE: Căpitanul Phillips salută filmul, dar calvarul a fost „mult mai rău”)

Personalități celebre născute într-o duminică de Paște

31 martie 1929 – Liz Clairborne, creatoare de modă
6 aprilie 1969 – Paul Rudd, actor
19 aprilie 1981 – Hayden Christensen, actor
7 aprilie 1985 – KC Concepcion, actriță
19 aprilie 1987 – Maria Sharapova, jucătoare de tenis
15 aprilie 1990 – Emma Watson, actriță