Actual

Mersul transportului public de sărbători. Cum ne vom deplasa prin oraș de Paști?

Mersul transportului public de sărbători. Cum ne vom deplasa prin oraș de Paști?

Chiar dacă sărbătorile sunt un prilej de bucurie pentru toți românii, faptul că totul pare să „înghețe” în jur, începând cu magazinele și terminând cu mijloacele de transport în comun, poate să creeze îngrijorare. Mai ales într-un oraș precum Bucureștiul, unde este mai dificil decât oriunde altundeva în țară să ajungi din punctul A în punctul B.

Metrorex tocmai a publicat un comunicat în care detaliază mersul metrourilor începând cu Vinerea Mare și până în cele trei zile de Paști. Vestea bună este că acest tip de transport nu va îngheța deloc, ba dimpotrivă, va ajuta orășenii să se deplaseze în noaptea de Înviere. Totuși, compania a menționat faptul că este strict interzisă intrarea în tren cu lumânări aprinse, candele sau orice alte obiecte care poartă cu ele un risc de incendiu.

Ce trebuie să știi despre transport în următoarele zile

Conform comunicatului publicat de Metrorex, „În zilele de 14, 15, 16 şi 17 aprilie 2023, trenurile de metrou vor circula pe toate magistralele, conform graficelor pentru zilele de weekend şi sărbători legale”. Aceste grafice presupun ca trenurile să circule cu o frecvență mai redusă decât în timpul săptămânii. Totuși, programul lor de funcționare este unul extins. Astfel, între orele 23 și 01, în noaptea de Înviere, va veni câte un metrou din 10 în 10 minute. Între orele 01 și 05, ele vor sosi în stații la un interval de douăzeci de minute, se mai arată în comunicatul citat de romaniatv.net.

Cum va funcționa STB

Societatea de Transport București (STB) va asigura funcționarea normală a autobuzelor de noapte. În afară de ele, va fi activă și linia specială a autobuzului 783, care conectează Piața Unirii de Aeroportul Internațional Henri Coandă, unind astfel centrul Bucureștiului de centrul Otopeniului.

Funcțională va fi și linia de tramvai 41. Acest tramvai, care este considerat „metrou ușor” datorită frecvenței cu care vine și a vitezei ridicate de pe șine, va circula în noaptea de Înviere, până la ora 03. Acest tramvai va veni la fiecare douăzeci de minute.

Programul magazinelor

În general, marile lanțuri de magazine din toată țara vor fi deschise întreaga Săptămână Mare, exceptând ziua de Înviere. În Vinerea Mare, Sâmbăta Mare și Lunea Albă, ele vor fi deschise, dar cu program redus. Începând de marți, cele mai multe centre comerciale vor reveni la programul obișnuit.

Există câteva orașe unde magazinele Kaufland vor avea program normal în ziua Paștelui ortodox. Este vorba despre Miercurea Ciuc, Sovata, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Gheorgheni și Sfântu Gheorghe, unde populația majoritară este catolică și a prăznuit săptămâna trecută.