Lifestyle

Celebra soprană rusă Anna Netrebko solicită compensații de sute de mii de dolari de la americani

Celebra soprană rusă Anna Netrebko solicită compensații de sute de mii de dolari de la americani
wikipedia.org

Considerată ca fiind una dintre cele mai mari cântăreţe ale secolului, soprana Anna Netrebko vrea compensaţii de sute de mii de dolari din partea Metropolitan Opera

  Deprogramată din cauza ambiguităţilor sale cu privire la războiul din Ucraina, soprana rusă Anna Netrebko dă în judecată Opera din New York pentru obstrucţionarea libertăţii de muncă.

Care sunt pretențiile sopranei ruse

 Soprana Anna Netrebko, după anularea contractelor pentru următoarele 2 stagiuni la Met Opera din New York, din care a fost una dintre vedete până în martie, pretinde despăgubiri de 350.000 de dolari.

Netrebko este acuzată de Peter Gelb, directorul general al Met, că nu şi-a arătat clar dezaprobarea faţă de politica Kremlinului, scrie ziaruldeiasi.ro.

Cântăreaţa s-a remarcat în decembrie 2015, pozând la Sankt Petersburg cu steagul rebelilor separatişti pro-ruşi. Anna Netrebko, apropiată de Vladimir Putin şi de dirijorul Valeri Gherghiev, a beneficiat ani de zile de sprijinul şefului Kremlinului.

Pe Facebook, soprana a scris: „Sunt împotriva acestui război. Sunt rusă şi îmi iubesc ţara, dar am mulţi prieteni în Ucraina şi durerea şi suferinţa actuală îmi frânge inima. Îmi doresc ca acest război să se termine şi ca oamenii să poată trăi în pace. Pentru asta sper şi pentru care mă rog”.

Potrivit sursei citate, se pare că soprana nu l-a convins pe directorul de la Met, care, la fel ca mulţi dintre omologii săi occidentali, i-a anulat angajamentele.

Punctul de vedere al directorului general de la Met

În data de 22.06.2022, directorul general de la Met, Peter Gelb, a explicat pentru New York Times  că:

  • Anna Netrebko „s-a pus în această poziţie, fiind o susţinătoare frecventă a lui Putin”.
  • nu va închide „niciodată” uşa unei reveniri a cântăreţei pe scena Met, dar că un astfel de scenariu ar fi posibil doar dacă diva va arăta „remuşcări autentice”.

La rândul ei, Anna Netrebko crede că a făcut suficient şi că poziţia ei este suficient de clară.

Astfel, tot pentru New York Times, soprana a explicat: „Este foarte greu pentru că nimic nu a prefigurat această atitudine. Am fost de acord să lăsăm puţin timp să treacă, vom vedea mai târziu… Nu putem denunţa toate contractele mele viitoare doar pentru că unii cred că sunt prea aproape de Putin”.

De precizat este faptul că, în plângerea ei împotriva Met, Anna Netrebko este asistată de American Guild of Musical, care reprezintă cântăreţii de operă de peste Atlantic.

În ce procese mai este implicată soprana rusă

Anna Netrebko, potrivit celor menționate de sursa citată, este, de asemenea, în proces şi cu alte instituţii americane importante, precum Carnegie Hall, Opera din San Francisco şi Filarmonica din New York. Soprana oferă idei de concerte, inclusiv, iar pentru moment toate cererile ei au rămas fără răspuns.

Concerte susținute de soprană în Europa pe parcursul anului 2022, până în acest moment

În schimb, în Europa, cântăreaţa a revenit în săli. Aceasta a cântat:

  • în aprilie 2022 la Opera din Monte-Carlo
  • la sfârşitul lunii mai 2022 la Philharmonie din Paris, unde a fost întâmpinată de mai mulţi pro-ucraineni care au criticat vizita ei.