Diverse International

Au găsit o pictură într-un bungalow și au vândut-o cu peste 250.000 de lire sterline. Un artist important semnase pânza

Au găsit o pictură într-un bungalow și au vândut-o cu peste 250.000 de lire sterline. Un artist important semnase pânza
stiridiaspora.ro

Într-un bungalow din Enfield, Londra, a fost găsită o pictură renascentistă semnificativă, agățată deasupra unui pat. Aceasta a fost realizată de un elev al lui Boticelli.

Pictura renascentistă realizată de un maestru italian a fost vândută cu o sumă de peste 250.000 de lire sterline, citează stiridiaspora.ro.

Opera de artă, în care este reprezentată Madona și  Pruncul de Filippino Lippi, un elev al lui Boticelli, a fost pictată în secolul al XV-lea. Aceasta a fost descoperită de către Siobhan Tyrell, evaluator la Dawsons Auctioneers, care a apărut în emisiunea Antiques Roadshow, în timpul unei evaluări de rutină a conținutului unei case.

Cui aparține tabloul

Tabloul aparține unei femei de 90 de ani, bolnavă de demență, care locuiește într-un azil de bătrâni de anul trecut. Aceasta a moștenit capodopera de la tatăl ei în urmă cu mai bine de 30 de ani. Pentru a plăti pentru îngrijirea ei, familia a hotărât să îi vândă bungalow-ul din Enfield, din nordul Londrei, ocazie cu care a fost făcută și descoperirea surprinzătoare.

Aparținătorii femeii nu aveau nicio idee despre tablou, istoria sau valoarea acestuia.

Ce interes a prezentat pictura descoperită

Pictura descoperită a fost realizată în ulei pe pânză, măsoară 50 cm x 43,5 cm și a ajuns la prețul de 255.000 de lire sterline atunci când a fost scoasă la licitație.

Deși opera de artă a fost vândută, în cele din urmă,  unui cumpărător britanic, pentru aceasta au licitat peste 20 de persoane din întreaga lume.

Despre pictura renascentistă au fost date mai multe declarații.

Directorul de licitație, Peter Mason, a declarat:”Am avut peste 20 de ofertanți activi în ziua licitației, dar a devenit o cursă cu doi cai atunci când am ajuns la 100.000 de lire sterline. Știam că se va vinde bine, dar prețul final ne-a depășit așteptările”.

De asemenea, șefa evaluatorilor de la casa de licitații,  doamna Tyrell, a spus: „Nu era nimic excepțional în casă până când am intrat în dormitor și am văzut tabloul atârnând, dezechilibrat, deasupra unui pat. Deși sunt un evaluator generalist și nu un specialist în pictură, am recunoscut imediat că era semnificativ.”

Directorul general la Dawsons Aubrey Dawson a declarat:

„Fiind o casă de licitații internațională, vindem multe obiecte de o valoare mult mai mare, dar acesta a fost special și a dat echipei un adevărat entuziasm. Majoritatea oamenilor urmăresc programe precum Antiques Roadshow pentru a vedea cum sunt descoperite descoperiri rare și cu toții sperăm în secret să găsim ceva care să se ascundă în propriile noastre poduri.”

Cine a fost Filippino Lippi

Se crede că Filippino Lippi a fost elevul lui Botticelli și s-a născut în Italia în anul 1457. El este pictorul care a influențat artiștii italieni ai Renașterii înalte. De asemenea, până la moartea sa în 1504, a lucrat la Florența la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea.

Cu toate că a Filippino Lippi avut succes în timpul vieții sale, în prezent, strălucirea sa a fost în mare parte uitată.

Acest lucru s-ar putea datora în parte faimei uriașe a lui Rafael și Michelangelo, doi pictori care au făcut parte din generația de pictori italieni care a urmat celei a lui Lippi, potrivit National Gallery.

Pictorul și-a perfecționat abilitățile în timp ce a fost elevul mult mai faimosului Sandro Botticelli. Tabloul lui Lippi care a fost vândut la licitație este o altă pictură a pictorului reprezentând Madona și Pruncul.

Mai există o altă versiune care este deținută de Metropolitan Museum of Art din New York și care a fost pictată în anul 1485.

Ce este, de fapt,  o  Madonă

Madona este o reprezentare a Fecioarei Maria. Astfel, Madona este adesea reprezentată alături de copilul ei Iisus, așa cum apare și în picturile lui Filippino Lippi.