Sănătate

Cercetătorii au identificat un medicament care poate acționa împotriva bolii Alzheimer

Cercetătorii au identificat un medicament care poate acționa împotriva bolii Alzheimer
rohealthreview.ro

„Moment istoric” pentru tratamentul demenței

La persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, un medicament experimental a încetinit ritmul de declin al memoriei și al gândirii, acesta  fiind considerat un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.

Potrivit unui studiu, după 18 luni, declinul cognitiv al pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat acest medicament, dezvoltat de Eisai și Biogen, a fost redus cu 27% față de cei care au primit un tratament placebo.

În ceea ce privesc rezultatele clinic, este o schimbare modestă, dar este pentru prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament poate modifica traiectoria bolii.

Pentru cercetarea în domeniul Alzheimer, descoperirea este un „moment istoric”

Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK a declarat:

„Acesta este un moment istoric pentru cercetarea în domeniul demenței, deoarece este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer, care reușește să încetinească cu succes declinul cognitiv”.

„Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru o spune clar: dacă se intervine din timp, se poate avea un impact asupra modului în care evoluează oamenii”.

În cadrul studiului, la care au participat aproximativ 1.800 de pacienți cu Alzheimer în stadiu incipient, pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului numit Lecanemab.

S-a demonstrat că acesta a redus plăcile toxice din creier și a încetinit declinul memoriei pacienților.

FOTO rohealthreview.ro

Ce efecte secundare au prezentat pacienții supuși studiului

Efecte secundare au prezentat aproximativ o cincime dintre pacienți. Aceștia au prezentat umflături sau hemoragii cerebrale, iar aproximativ 3% dintre aceștia au prezentat efecte secundare simptomatice.

Rezultatele oferă un impuls pentru ipoteza potrivit căreia îndepărtarea din creier a depozitelor lipicioase ale unei proteine numite amiloid beta poate întârzia avansarea bolii.

O serie de medicamente anterioare s-au dovedit a reduce cu succes nivelurile de amiloid din creier, dar fără nicio îmbunătățire a rezultatelor clinice.

Până la sfârșitul anului , se așteaptă ca Eisai și Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA și Europa, citează descopera.ro

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!