Social

Cine se bucura de burse? Vești bune pentru elevi

Situația burselor școlare, sursa foto infofinanciar
sursa foto arhiva personala

Ministerul Educației a dezvăluit că un număr impresionant de elevi din România se vor bucura de burse în noul an școlar.

Conform reprezentanților ministerului, aproximativ 459.883 de elevi vor primi burse de merit, iar un număr și mai mare, respectiv 736.635, vor beneficia de burse sociale.

Cine se bucura de burse

„Conform prevederilor din Metodologia-cadru de acordare a burselor – art. 23, alin. (2), până la data de 25 octombrie 2023, inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au transmis numărul de beneficiari pentru fiecare dintre categoriile de burse, respectiv excelenţă olimpică I, excelenţă olimpică II, merit, socială, tehnologică şi pentru încurajarea participării la educaţie a mamelor minore”, este mesajul pe care l-au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Elevii cu performanțe școlare deosebite vor fi răsplătiți prin intermediul burselor de excelență olimpică I și II. Aceste burse încurajează progresul școlar individual și îmbunătățirea mediilor de învățare.

Valoarea burselor variază în funcție de tip. Bursa de excelență olimpică I poate ajunge între 750 și 3.000 de lei, în timp ce cea de excelență olimpică II se ridică la suma de 700 de lei. Bursa de merit valorează 450 de lei, iar bursele sociale și tehnologice sunt de 300 de lei. Bursa specială pentru mamele minore, menită să descurajeze abandonul școlar, este în valoare de 700 de lei.

Bursa de merit

„Bursa de merit înlocuieşte bursa de merit şi bursa de studiu, aşa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 şi se acordă mai multor categorii de beneficiari, aşa cum sunt prevăzuţi în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor şcolare.

Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul şcolar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite”, au mai transmis oficialii din Ministerul Educației, informează edu.ro.

Este important de menționat că beneficiarii nu au primit încă sumele aferente. Bursa pentru lunile septembrie și octombrie va fi acordată în luna noiembrie a acestui an.

Aceste burse reprezintă o formă de recunoaștere a eforturilor și a excelenței în învățare, precum și o măsură menită să susțină elevii care provin din familii cu dificultăți financiare. În cele din urmă, ele reprezintă o modalitate de a încuraja performanța școlară și participarea la procesul de educație în România.