Actual Social

Noutăți din Legea Educației. Crește valoarea burselor sociale și de merit pentru anul viitor și dispare bursa de studiu

Noutăți din Legea Educației. Crește valoarea burselor sociale și de merit pentru anul viitor și dispare bursa de studiu

Bursele de performanță și cele de studiu dispar în proiectul legilor Educației, în varianta noului ministru, Ligia Deca, conform unui document prezentat de Edupedu.ro. De asemenea, bursa socială ar putea crește cu 100 de lei, ajungând la 300 de lei, iar cea de merit crește până la 450 de lei de la 200 de lei cât este în prezent începând cu anul școlar viitor 2023-2024.

Noutăți din Legea Educației. Crește valoarea burselor sociale și de merit pentru anul viitor și dispare bursa de studiu

Proiectele legilor Educației în varianta Deca, adică reformulate după încorporarea amendamentelor propuse în vară la proiectele legilor Cîmpeanu nu sunt făcute publice deocamdată, dar sunt finalizate de ministerul Educației.

Urmează ca experții din partide să lucreze cu ministerul Educației la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației până pe 15 martie.

Bursa de studiu și cea de performanță sunt eliminate din lege, reiese din draftul legilor. În noua formulă mai rămân doar 3 din cele 5 tipuri de bursă acordate în prezent.

bursă de merit – 450 lei/lună;

bursă socială – 300 lei/lună;

bursă tehnologică – 300 lei/lună;

bursa de excelenţă olimpică I/internaţională – 1.000 lei/lună;

bursa de excelenţă olimpică II/naţională – 700 lei/lună.

În prezent, potrivit articolului 82, din Legea Educației, se acordă 5 tipuri de bursă: de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

În prezent, primesc bursă de studiu elevii cu media generală a anului școlar anterior între 7,50 – 9,50 și care au cumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar trecut, dacă, în ultimele 3 luni, venitul lunar pe membru de familie nu depășește venitul net minim pe economie (1524 lei).

Pentru clasa a IX-a, se ia în calcul media de admitere la liceu și numărul de absențe din clasa a VIII-a.

Pentru clasa a V-a, bursa se acordă dacă elevul a obținut calificativul Foarte Bine la toate disciplinele și nu a înregistrat mai mult de 20 absențe nemotivate în anul școlar 2021-2022.

Și bursa de performanță dispare în varianta actuală a Ligiei Deca.

De menționat, anul acesta școlar 2022-2023 se încadrează la bursa de performanță aproape 10.000 de elevi. În prezent bursa de performanță se acordă elevilor care:

a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;

d) au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Bursa de merit crește cu 50 lei, iar cea socială cu 100 de lei

În proiectul legilor Educației, actualizate în noua variantă bursa de merit crește cu 250 de lei, de la 200 de lei, cât e în prezent potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022 din septembrie, la 450 de lei. Criteriile și valoarea burselor se stabilesc în prezent prin ordin de ministru.

În proiectele legilor Deca, bursa socială ar crește cu 100 de lei, de la 200 de lei cât este în prezent, la 300 de lei, potrivit draftului proiectelor legii Educației.