International

Cine sunt cei mai căutați lideri mafioți din Italia? Trecutul lor criminal bate orice film de acțiune

Cine sunt cei mai căutați lideri mafioți din Italia? Trecutul lor criminal bate orice film de acțiune
sursa foto dreamstime

Joia aceasta începe procesul șefului mafiei siciliene Matteo Messina Denaro. Reținut la Palermo în ianuarie anul trecut, după ce a fost fugar timp de 30 de ani, capturarea unuia dintre cei mai cunoscuți criminali ai țării amintește de influența și prezența continuă a mafiei în Italia.

Numele lui Messina Denaro poate fi acum tăiat de pe lista persoanelor căutate, dar căutarea multor alți presupuși lideri mafioți italieni continuă. Iată patru bărbați care se află încă în atenția poliției, toți fiind considerați extrem de periculoși și suspectați de apartenență la organizații mafiote.

Ei sunt oamenii care au ținut în suspans poliția italiană ani de zile, scrie Euronews.

Attilio Cubeddu

Acest bărbat în vârstă de 76 de ani face parte din organizația criminală din Sardinia Anonima Sequestri, care, după cum îi spune și numele, este specializată în răpiri pentru răscumpărare.

La începutul anilor 1980, a participat la răpiri celebre, precum cea a lui Cesare Peruzzi în Toscana și cele ale lui Ludovica Rangoni Machiavelli și Patrizia Bauer în Emilia-Romagna.

A fost arestat în 1984 și condamnat pentru răpire, crimă și vătămare corporală gravă.

În închisoare, s-a comportat ca un deținut model, obținând numeroase permise de ieșire premium. În ianuarie 1997, în timp ce se afla în permisie, nu s-a mai întors și s-a ascuns. În 1998, a fost emis un mandat de arestare internațional cu posibilitatea extrădării.

Potrivit unei ipoteze niciodată confirmate, Attilio Cubeddu ar putea fi mort, ucis de un alt membru al organizației sale. Conform unei alte ipoteze, el s-ar afla încă în Sardinia.

Renato Cinquegranella

Un alt fugar aflat pe lista celor mai căutate persoane din Italia este Renato Cinquegranella, în vârstă de 73 de ani, care este fugar de 19 ani. El a făcut parte din Noua Familie, „federația” de clanuri Camorra care în anii 1980 a dus un război aprig împotriva Noii Camorra Organizate (NCO) a lui Raffaele Cutolo. Obiectivul lor era de a controla activitățile criminale din Napoli.

Lui i se atribuie una dintre cele mai odioase și simbolice crime care au avut loc în timpul acestor confruntări: cea a lui Giacomo Frattini, cunoscut și sub numele de „Bambulella”, membru al NCO.

Cinquegranella este, de asemenea, acuzat că a jucat un rol în asasinarea lui Antonio Ammaturo, polițistul ucis la Napoli la 15 iulie 1982 de către Brigăzile Roșii. Potrivit procurorilor care anchetează crima, el a oferit sprijin logistic grupului terorist care a executat ambuscada.

El este căutat din 2002 pentru asociere criminală de tip mafiot, asociere criminală în vederea comiterii unui omor, posesie și port ilegal de arme și șantaj. Din 2018, căutarea lui Cinquegranella a fost extinsă la nivel internațional.

Giovanni Motisi

În vârstă de 63 de ani, poreclit „u’ pacchiuni” din cauza înălțimii sale (în traducere înseamnă „plinuț”), a fost subiect de discuție în ultimele săptămâni ca fiind potențialul nou lider al Cosa Nostra în Sicilia după căderea lui Matteo Messina Denaro.

Cu toate acestea, după cum a explicat procurorul general din Palermo, Maurizio De Lucia, Mafia siciliană nu mai are un singur lider de ceva timp. Nici măcar Messina Denaro nu a fost numărul unu, deși a jucat un rol foarte important în regiunea sa, Trapani. De la arestarea lui Totò Riina în 1993, comisia Cosa Nostra nu s-a mai întrunit, dar există în mod oficial.

Giovanni Motisi nu este, prin urmare, șeful Cosa Nostra, dar este cu siguranță un mafiot foarte important. El este căutat din 1998 pentru crimă, asociere mafiotă și masacru. Din decembrie 1999, el este, de asemenea, subiectul unei căutări internaționale. Motisi a fost unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Totò Riina. Autor al mai multor crime, a fost, potrivit anchetatorilor, unul dintre organizatorii asasinatului prefectului Carlo Alberto Dalla Chiesa. Ultima imagine cunoscută cu el a fost în 1999, când a participat la petrecerea de aniversare a fiicei sale. De atunci, nu am mai auzit nimic despre el.

Pasquale Bonavota

Ultimul dintre cei mai căutați patru fugari italieni este Pasquale Bonavota, în vârstă de 49 de ani și născut în Sant’Onofrio, în provincia Vibo Valentia. El face parte din mafia italiană ‘Ndrangheta și mai precis din clanul Bonavota, care a fost întotdeauna în război cu familia Petrolo-Bartolotta. La 6 ianuarie 1991, un grup din familia Petrolo-Bartolotta a tras în piața locală din Sant’Onofrio, omorând două persoane și rănind 11. În Italia este amintit ca Masacrul de la Epifania.

Pasquale Bonavota a crescut, așadar, într-o familie hotărâtă să răzbune acest atac pe propriul teritoriu. A devenit rapid capul familiei sale și este descris de Marisa Manzini, procurorul adjunct din Catanzaro, ca fiind „o persoană care combină două fețe criminale: cea a unui „ndranghetista” de modă veche, care a crescut într-un clan care a făcut din dinamica violentă leitmotivul vieții sale, și cea a urmașului care intenționează să își extindă prezența dincolo de limitele teritoriale ale comunei sale”.

Bonavota a investit capitaluri enorme la Roma pentru a cumpăra societăți care, în timp, au devenit, potrivit magistratului, „adevărate centre de trafic de droguri”.