Actual International

Cel mai căutat șef mafiot din Italia a fost arestat. El era considerat șeful absolut al Cosa Nostra

Cel mai căutat șef mafiot din Italia a fost arestat. El era considerat șeful absolut al Cosa Nostra
Carabineri Italia

Poliția italiană a anunțat că l-a arestat pe cel mai căutat șef al mafiei în capitala siciliană Palermo.

Cel mai căutat șef mafiot din Italia a fost arestat. El era considerat șeful absolut al Cosa Nostra

Vestea arestării a venit luni, 16 ianuarie 2023. Despre Matteo Messina Denaro se știe că era fugar încă din anul 1993.

Denaro, arestat luni, 16 ianuarie, a adoptat porecla Diabolik de la personajul de benzi desenate italian pe care îl admira. El este considerat noul Capo di tutti capi (șeful absolut) al Cosa Nostra.

El a dobândit notorietate mondială după ce revista L’Espresso din aprilie 2001 l-a pus pe copertă cu titlul:

„Diavoleno: Ecco il nuovo capo della mafia (iată-l pe noul șef al mafiei, traducere n.r.)”.

Messina Denaro este descris frecvent ca un afemeiat misogin, consumator de mărci scumpe (mașini sport, ceasuri produse de cele mai importante companii din lume, nenumărate costume de import și invariabilii ochelari de soare).

Prins în flagrant. Carabineri Italia

Prima reacție aparține unui oficial al statului italian.

„După 30 de ani de fugă, superbossul Matteo Messina Denaro a fost arestat. Mulţumesc cu mare emoţie femeilor şi bărbaţilor statului care nu au abandonat niciodată (urmărirea), confirmând regula că mai devreme sau mai târziu marii criminali aflaţi pe fugă sunt arestaţi”, a reacţionat pe whatsapp vicepremierul Matteo Salvini.

Comandantul carabinierilor Pasquale Angelosanto a precizat pentru agenţia AGI că Messina Denaro a fost reţinut luni „în interiorul unei structuri sanitare din Palermo unde se dusese, pentru a urma terapii clinice”. Presa italiană vorbește despre un flagrant, care a dus la arestarea acestuia.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost condamnat în contumacie la închisoare pe viaţă pentru rolul jucat în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992.

El este pasibil de asemenea de o altă condamnare pe viaţă pentru rolul său într-o serie de atacuri cu bombă la Florenţa, Roma şi Milano, în 1993, soldate cu zece morţi.

În septembrie anul trecut, poliţia italiană a indicat că, în pofida „dispariţiei” sale, Messina Denaro continua să controleze mafia din apropierea oraşului Trapani din vestul Siciliei.