Economic

Cine sunt românii care scutiți de la plata taxelor? Există un termen limită

propietarii au taxe mai mari noi taxe scutirea de taxe PNL Sursa foto: romanialibera.ro
sursa foto: arhiva companiei

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus o veste bună pentru o anumită categorie de români: aceștia vor fi scutiți de la plata taxelor, dar există un termen limită. Românii nu vor trebui să plătească taxe până pe 30 septembrie.

Marți, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență referitoare la taxe.

Cine sunt românii care scutiți de la plata taxelor

Această ordonanță cuprinde și prevederi privind impozitul pentru proprietățile de lux și averile mari. Inițial, românii trebuiau să achite impozitul de 0,5% până pe 30 aprilie. Guvernul a decis să extindă termenul, oferindu-le mai mult timp, până pe 30 septembrie.

Clădirile care intră sub incidența acestei ordonanțe trebuie să fie evaluate la peste 2,5 milioane de lei. De asemenea, același impozit se aplică și autoturismelor care au o valoare mai mare de 375.000 de lei.

„După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”, a spus Boloș.

Ministrul a explicat motivele pentru care a fost necesară această amânare a plății impozitului, potrivit romaniatv.net.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat şi s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a susținut oficialul de la conducerea Ministerului Finanțelor.

Guvernul are bani pentru salarii și pensii

Acestea nu sunt singurele vești bune pe care le oferă ministrul Finanțelor. El a asigurat că există fonduri pentru plata pensiilor și a salariilor în România. Cu toate acestea, ministrul a menționat de mai multe ori că nu sunt suficiente resurse pentru recalcularea pensiilor pentru seniori, programată pentru septembrie anul acesta.

„ Nu se pune problema să nu fie achitate salariile sau pensiile sub nicio formă pentru sectorul bugetar sau pentru pensionari. Recalcularea pensiilor este cuprinsă, bugetată, în legea bugetului de stat, iar majorările salariale ce am avut până acum ca și măsuri până la aprobarea legii bugetului de stat, fondurile sunt cuprinse în legea anuală, ce s-a aprobat ulterior am găsit mecanismul de retrimestrializare”, a subliniat acesta.

Mai mult, ministrul a declarat că fondurile vor fi disponibile pentru a onora plățile către angajații din sistemul public al României.

„ La rectificarea bugetară nu se pune problema că ne împrumutăm pentru un anumit tip de cheltuială. Noi până la rectificare prin retrimetrializări am identificat mecanisme tranzitorii prin care aceste drepturi să fie achitate”, a concluzionat ministrul.