Social

Câți bani se dau după recalcularea pensiilor? Formula de calcul

Câți bani se dau după recalcularea pensiilor? Formula de calcul
sursa foto: arhiva companiei

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a discutat despre recalcularea pensiilor și distribuirea taloanelor cu noile valori. Nu mai este un secret că, începând din septembrie, pensionarii din România vor avea venituri mai mari.

Simona Bucura-Oprescu a precizat că noile taloane de pensii vor fi livrate românilor pe parcursul verii. Ministrul a menționat că procesul de tipărire a acestor taloane va începe la sfârșitul lunii următoare.

Recalcularea pensiilor aduce mai mulți bani românilor

„La sfârşitul lunii mai deja vom începe acest proces, iar plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la românii în perioada verii, iar în luna septembrie îşi vor primi pensiile recalculate, taloanele de pensie recalculate cu cuantumurile acestora în urma recalculării”, a declarat ministrul Muncii.

Pentru unii pensionari, creșterile de pensie ar putea ajunge până la 80%. Totuși, este important de subliniat că nu toți pensionarii din România vor beneficia de această majorare. Doar trei milioane de seniori dintr-un total de cinci milioane vor avea parte de o creștere a veniturilor lunare. Un lucru este sigur: nimeni nu va primi mai puțin decât înainte.

„Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru. Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Ce înseamnă asta? Că dacă ai muncit la fel şi ai cotizat la fel chiar dacă ai ieşit la pensie pe legi diferite, chiar dacă eşti femeie sau bărbat, vei avea acelaşi cuantum al pensiei”, a mai spus oficialul.

Formula de calcul

Ministrul Muncii a oferit detalii suplimentare cu privire la majorarea pensiilor planificată pentru luna septembrie. Ea a subliniat că noua lege a pensiilor este axată pe principiul contributivității.

„Formula spune aşa, avem totalul punctelor acumulate care este format din totalul punctelor contributive plus punctele asimilate plus punctele de stabilitate. Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare peste 25 de ani pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca. Vor creşte în mare măsură pensiile pentru care pensionarii au avut stagii peste 25 de ani”, a continuat Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, cei care au contribuit la sistemul de pensii pentru mai mult de 25 de ani vor primi un bonus de 0,5 puncte pentru fiecare an suplimentar. Pentru cei care au lucrat peste 30 de ani, bonusul este de 0,75 puncte pentru fiecare an în plus. Cei care au contribuit mai mult de 35 de ani vor primi un punct suplimentar pentru fiecare an, conform digi24.

În acest an, pensiile românilor au fost majorate în ianuarie, când veniturile tuturor pensionarilor au crescut cu 13,8%. Toți cei 4,8 milioane de pensionari din România au beneficiat de această creștere. Totodată, punctul de pensie a ajuns la 2.032 de lei.