Economic

Cineva se joacă cu pensionarii. Au anunțat că nu mai sunt bani de pensii. „Poţi să joci banii de pensii la poker”

recalcularea pensiilor vestea momentului

Cineva se joacă cu pensionarii. Au anunțat că nu mai sunt bani de pensii: „Florine, tu poţi să joci banii de pensii la poker”, ar fi scris Raluca Turcan

Statul român mai poate să plătească pensii mărite cu 11% din decembrie? Această majorare ar însemna o creștere a cheltuielilor cu pensiile de peste două miliarde de euro, iar Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus adevărul într-un mesaj pe un grup de socializare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, confirmă că nu mai sunt bani de pensii. Confirmarea a fost făcută într-un mesaj pe un grup de socializare.

„Florine, tu poţi să joci banii de pensii la poker”, ar fi scris Raluca Turcan pe grup, potrivit Antena 3.

Ministrul muncii vrea rectificare, pentru plata pensiilor

Raluca Turcan spune că este nevoie de o rectificare, de o soluţie în acest sens, pentru a se putea plăti pensiile. Aceasta a mai spus că mandatul lui Cîţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale, iar ceea ce face premierul ar fi „de domeniul patologicului”.

În acest context, Raluca Turcan afirmă că România vom ajunge în situaţia în care nu va putea  plăti veniturile bătrânilor din ţara noastră.

Mai mult, Raluca Turcan cere demisia întregii echipe şi spune că negocierile nu au fost în interesul PNL.

Raluca Turcan mai susţine că, de o lună de zile, ea îi spune şefului de la Palatul Victoria că nu mai sunt bani de pensii şi vom ajunge în situaţia în care nu vor putea fi plătite veniturile bătrânilor din ţara noastră.

Recent, analistul Petrișor Peiu a venit cu informații suplimentare, a indicat cu cât ar urma să fie suplimentate cheltuielile statului cu pensiile și la ce sumă se va ajunge pentru anul 2022.

Petrișor Peiu a arătat că din totalul veniturilor bugetare, 90,079 miliarde de lei sunt aferente sistemului public de pensii (99,7%) şi 283.325.000 lei aferente sistemului asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale (0,3%). Din suma totală de peste 90 miliarde de lei, peste 10%, adică suma de 9,754 miliarde de lei este aferentă Pilonului II de pensii, adică nu provine de la bugetul general consolidat al statului.

Ce s-a întâmpla după creșterea pensiilor?

Cu alte cuvinte, a arătat analistul, dacă anul acesta, statul a plătit o subvenție de aproape 17 miliarde de lei către bugetul de pensii, după o creștere cu 11% a pensiilor, anul viitor, în 2022, statul ar urma să plătească o subvenție de peste 27 miliarde de lei către bugetul de pensii.

Asta dacă pensia medie ar rămâne aceeași. Dar, în realitate, a spus Petrișor Peiu, în fiecare an pensia medie crește chiar și fără indexări hotărâte de Guvern, pentru că decedează pensionari cu pensii mici (adică ieșiți la pensie cu mulți an în urmă) și apar pensionari cu pensii mai mari (cei care beneficiază de condițiile de pensionare din 2021, de exemplu).

„Numai dacă ne uităm la coeficientul de corecție a pensiei, un pensionar care a ieșit la pensie în 2011 are o pensie cu 30-40% mai mică decât a celui ieșit la pensie anul acesta, deși are aceeași vechime și a prestat aceeași muncă. Pe de altă parte, cresc și încasările de la fondul de pensii, pentru că există o creștere naturală a salariilor din care se plătesc contribuții de asigurări sociale. Vom avea, așadar, o suplimentare a cheltuielilor statului cu pensiile greu de anticipat, dar care cu siguranță va depăși pragul total de 100 de miliarde de lei pentru anul 2022. Este mult, este puțin? Rămâne de văzut cât de bine se va dezvolta economia, pentru că, până la urmă, orice cheltuială socială se finanțează din ceea ce produce economia”, a punctat acesta.