Culinar

Ciorbă de potroace, acrită cu moare de varză. Deliciul care vă pune pe picioare după un chef prelungit. Rețeta originală

Ciorbă de potroace, acrită cu moare de varză. Deliciul care vă pune pe picioare după un chef prelungit. Rețeta originală

I se mai spune și ciorna chefliilor, a nuntașilor sau a celor care au băut prea mult. Celebra ciorbă de potroace este o minunăție pe care românii o consumă din cele mai vechi timpuri.

Ce ingrediente aveți nevoie

Pentru a pregăti o ciorbă de potroace după rețeta tradițională aveți nevoie de 1 kg spinări de pasăre, aripi, gâturi, gheare, o jumătate de kilogram de pipote și inimi, 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 rădăcină de păstârnac, rădăcină de țelină, 2 cepe, sare, piper, un litru de zeamă de varză.

Opțional, veți putea folosi și ardei roșii, 120 g orez cu bob rotund. Mai aveți nevoie și de 6-8 gălbenușuri de ou, 500 g smântână mai acrișoară, dar cu minim 20% grăsime, leuștean.

Mod de preparare

Scoateți orice urmă de tuleie de la pui, spălați bine și tăiați în bucăți cât de mari doriți. După fiebere, oasele vor fi scoase și carnea pusă în farfurii. Pipotele se vor tăia în fâșii, iar inimile în jumătăți. Spălați morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina și tăiați în cubulețe mai mici.

 

Într-o cratiță mai adâncă puneți zarzavaturile la sotat cu o lingură cu ulei și lăsați până se înmoaie, nu până se rumenesc. Tocați ceapa separat, dar și doi ardei roșii. Ceapa și ardeii vor fi puse mai târziu în oala cu ciorbă, aceștia nu se vor căli.

Lăsați carnea să fiarbă o oră, la foc mic

Luați o oală mai mare și puneți la fiert toate măruntaiele, cu apă rece și o linguriță cu vârf cu sare. Îndepărtați spuma și lăsați apoi carnea să fiarbă o oră, la foc mic. Adăugați zarzavaturile călite, ceapa și ardeii și mai lăsați încă jumătate de oră.

Adăugați și puțin piper, dar nu și sare, pentru că zeama de varză este destul de sărată. Scoateți bucățile de carne cu os și lăsați puțin la răcit. Adăugați orezul și lăsați să fiarbă circa 20 de minute. Scoateți carnea de pe os. Turnați zeama de varză în ciorbă și puneți înapoi și carnea scoasă de pe os.

Lăsați la fiert pentru încă zece minute, gustați de sare. Scoateți un polonic de ciorbă. Amestecați un gălbenuș de ou cu smântână și adăugați și frunze de leuștean. Adăugați în ciorba scoasă, amestecați bine și adăugați în oală. Ciorba de potroace se servește fierbinte, cu ardei iute și pâine proaspătă.