Diverse

Ciuma „dansului” rămâne unul dintre cele mai intrigante mistere din lumea întreagă

Ciuma „dansului” rămâne unul dintre cele mai intrigante mistere din lumea întreagă
playtech.ro

Ciuma „dansului” rămâne unul dintre cele mai intrigante mistere din lumea întreagă

Una dintre cele mai ciudate ,,ciume” din istoria omenirii s- a manifestat în orașul Strasbourg din Alsacia, Franța.

O locuitoare a acestui oraș, pe nume Frau Troffea, a fost aparent infectată cu ,,microbul dansului”, în iulie 1518. În timp ce se plimba pe străzi, ea a început brusc și necontrolat să se răsucească, să se rotească și să danseze pe loc.  Și în mod surprinzător, o săptămână mai târziu încă dansa, iar alte câteva persoane au început să manifeste același comportament ciudat.

Cazurile s-au înmulțit atât de rapid încât în luna august 1518, aproximativ 400 de persoane erau afectate de acest comportament ciudat și periculos, ceea ce a dus la prăbușirea oamenilor pe străzi și, potrivit unor relatări, zeci de persoane chiar au dansat până la moarte, după ce au suferit accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și epuizare.

Teorii cu privire la cauza ciumei

Referitor la cauza ciumei, există mai multe teorii. Astfel, catolicii fervenți din secolul al XVI-lea credeau că Sfântul Vitus, al cărui nume este uneori redat prin Guy sau Guido, i-a blestemat pe locuitori cu ,,Dansul Sfântului Vitus”, din cauza persecuției dioclețiene din anul 303 d.Hr. care a dus la martiriul său.

“Dansul Sfântului Vitus” a fost diagnosticat în secolul al XVII-lea ca fiind “coreea Sydenham”, o tulburare autoimună care poate apărea după o infecție cu Streptococcus și se manifesta cu o febră reumatismală.

Boala provoacă simptome de tip ,,dans”, cum ar fi  spasme, mișcări ale brațelor și picioarelor, distorsiuni faciale.

Cu toate că nu este imposibilă, este puțin probabil ca tulburarea să afecteze atât de mulți oameni într-un timp atât de scurt și într-o singură zonă.

O altă teorie a maniei dansului implică o ciupercă numită ergot. Proprietățile psihoactive ale ergotului (asemănătoare cu LSD) includ capacitatea de a induce halucinații și de a provoca alte tulburări mentale și vizuale, dilatarea pupilelor și paranoia.

Ciuperca de pe cereale

Ciuperca numită ergotul crește pe multe dintre cerealele folosite pentru a face pâine, dar experții cred că efectele halucinogenului ar dispărea în mai puțin de o zi, în mod evident nu susține simptomele celor afectați care ar dura zile sau chiar săptămâni.

Totuși, “mania dansului” rămâne unul dintre cele mai intrigante mistere ale lumii. De asemenea, nu pot fi uitate anxietățile din Europa medievală de la acea vreme. Situațiile cumplite, care implică foamete sau boli incurabile, pot provoca evenimente de panică în masă, de la îngrijorări colective până la o adevărată isterie în masă.

Apariția unui astfel de eveniment, precum “ciuma dansatoare” din anul 1518, ar putea fi rezultatul a ani de chinuri psihice ale locuitorilor din zonă.

Evenimentele din 1518 au fost cele mai cunoscute dintre numeroasele relatări despre ciuma dansatoare care a afectat populația din Europa în secolele XIV-XVII.

Dar, oricare ar fi cauza acestui fenomen ciudat, mania dansului rămâne unul dintre cele mai intrigante mistere din lumea întreagă, relatează heritagedaily.com.