Actual International

Marea Britanie, SUA și Franța răspund la afirmația Rusiei că Ucraina va folosi „bomba murdară”

Marea Britanie, SUA și Franța răspund la afirmația Rusiei că Ucraina va folosi „bomba murdară”

Kievul pregătește o detonare sub steag fals a unei bombe murdare, în Ucraina”, a afirmat general rus Serghei Șoigu, într-o informare transmisă duminică, 23 octombrie 2022, către ministerul similar britanic. Despre aceasta a scris și Infoactual în ediția de duminică. Luni, 24 octombrie, au apărut în spațiul public și primele puncte de vedere oficiale ale trei importante state despre care scriem în cele ce urmează.

Marea Britanie, SUA și Franța au răspuns la afirmația Rusiei potrivit căreia Ucraina intenționează să folosească o „bombă murdară”

Toate trei state, Marea Britanie, SUA și Franța, au respins în comun acuzațiile și au avertizat Rusia să nu folosească acest lucru ca pârghie pentru a organiza alte lovituri împotriva Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi făcut această afirmație în timpul unor discuții telefonice cu omologii săi, inclusiv cu Ben Wallace din Marea Britanie, după ce a acuzat Kievul că pregătește o „bombă murdară”, pentru a fi detonată în Ucraina ca un atac sub steag fals pentru a da vina pe Rusia.

Declarație comună

Însă Marea Britanie, SUA și Franța au emis împreună o declarație prin care resping afirmațiile, calificându-le drept „transparent false”.

„Țările noastre au precizat clar că respingem cu toții acuzațiile transparent false ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu”, a declarat Departamentul de Stat al SUA într-o declarație comună cu guvernele britanic și francez. Lumea ar vedea prin orice încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare. De asemenea, respingem orice pretext de escaladare din partea Rusiei”.

Ce este o astfel de bombă

O „bombă murdară” este o bombă convențională care conține material radioactiv, ceea ce o face periculoasă pentru civili.

Opinia președintelui Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins, de asemenea, afirmațiile Moscovei, calificând acuzația drept o stratagemă rusească pentru un astfel de atac în războiul pe care Moscova îl poartă de opt luni împotriva vecinului său pro-occidental.

Zelenski a scris pe rețelele de socializare că ”acela care arată cu degetul că altul face ceva de fapt chiar acela și este vinovatul”:

„Lumea ar trebui să reacționeze cât se poate de dur. Dacă Rusia sună și spune că Ucraina se presupune că pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea. Chiar și însăși amenințarea rusească cu arme nucleare – și cu atât mai mult împotriva țării noastre, care a renunțat la arsenalul nuclear… este un motiv atât pentru sancțiuni, cât și pentru o întărire și mai mare a sprijinului pentru Ucraina.”