Actual Politică

CNSAS recunoaşte oficial. Din 2006, probele care dovedesc colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea au stat într-un birou

CNSAS recunoaşte oficial. Din 2006, probele care dovedesc colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea au stat într-un birou

Într-o anchetă oficială, CNSAS recunoaște că oamenii săi au furat probele care l-ar fi încriminat pe Traian Băsescu. Germina Nagâț, fosta șefă a direcției Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în prezent membră a colegiului din partea USR, a avut cunoștință încă din 2006 despre documentele care au stat la baza deciziei justiției că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității.

CNSAS recunoaşte oficial. Din 2006, probele care dovedesc colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea au stat într-un birou

Este concluzia care se desprinde în urma unei anchete efectuate de CNSAS și puse la dispoziția publicației Active News.

Fapta este penală și confirmă suspiciunile asupra acestei spețe, emise de mai mulți jurnaliști veterani. Ancheta CNSAS arată că, la data respectivă Germina Nagâț, director al Direcției Informații, avea cunoștință despre documentele preluate de la SRI, atât din decizia 310 încă din 2006, cât și de la ELLO, baza de date electronică internă a CNSAS.

Totodată, au fost puse la dispoziție CNSAS de către fostul președinte Emil Constantinescu și Mugur Ciuvică și documentele preluate în comisia mixtă, în 2006, referitor la Traian Băsescu, se mai arată raportul CNSAS.

Toate documentele care au condus la investigația din 2019 se aflau în arhiva CNSAS încă din perioada 2005-2008, ceea ce înseamnă că în mod sigur au fost înregistrate în bază total a Direcției Investigații, înainte de emiterea notei de constatare din 2013, subliniază CNSAS.

Mugur Ciuvică preşedintele Grupului de Investigaţii Politice a subliniat gravitatea noilor fapte ieşite la lumină.

„Este foarte grav pentru că a permis cel puțin al doilea mandat al lui Băsescu și continuarea minciunii.”, a spus Ciuvică care şi-a exprimat speranţa că Germina Nagâț va fi anchetată şi va răspunde pentru faptele sale.

Traian Băsescu a fost verificat de mai multe ori de către CNSAS, ultima adeverință, de necolaborarea cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 și 2009.

ActiveNews acuză că s-a încercat exonerarea de vină a Germinei Nagâț

Traian Băsescu a fost verificat din oficiu, în postura de candidat la europarlamentare, iar cercetarea ar fi fost făcută de un angajat al Direcției de Investigații, care, potrivit surselor Europa Liberă, ar fi fost angajat al SRI înainte să vină la CNSAS, a scris jurnalista Andreea Pora, altă dată o susținătoare a președintelui Băsescu.

ActiveNews acuză:

Prin aruncarea în cârca unui simplu angajat a responsabilității cercetării Președintelui României înainte de a candida, în timp ce era în funcție și după, în noua calitate de candidat la Parlamentul European, Andreea Pora încerca să-și acopere total nedeontologic tovarașa, pe Germina Nagâț, chiar șefa Direcției de Investigații și premiantă a GDS:

Premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2013 se acordă doamnei Germina Nagâț, director la Direcția de Investigații din cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), pentru devotamentul admirabil cu care servește cauza adevărului istoric, a confruntării cu un trecut traumatic (ale cărui efecte continuă să se facă, din păcate, simțite) și a consolidării culturii politice democratice din România.

În condițiile atacurilor necontenite împotriva statului de drept și ale eforturilor de reabilitare a Securității, Germina Nagâț a dovedit că o instituție precum CNSAS trebuie si poate să actioneze cu probitate, demnitate si competență. Prezentul și viitorul României depind și de curajul investigării oneste a ceea ce a însemnat dictatura comunistă”, scria GDS în revista Dilema veche”.