Actual Economic

Soluţia lui Traian Băsescu în privinţa colectării TVA de către ANAF: O vizită în Regatul Unit să vădă un sistem digitalizat

Traian Basescu

Veniturile la bugetul de stat colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în prima jumătate din 2022 au fost de 180 de miliarde de lei, faţă de 168 de miliarde de lei, cât şi-a propus să colecteze.

În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au crescut cu 10 mld. de lei, a anunţat recent preşedintele ANAF, Lucian Heiuş. În fiecare an, România are cel mai mare deficit de încasare de TVA din Uniunea Europeană (diferenţa între cât şi-a propus să încaseze şi cât a încasat efectiv.

Soluţia lui Traian Băsescu în privinţa colectării TVA de către ANAF: O vizită în Regatul Unit să vădă un sistem digitalizat

Cifrele acestea par să-i dea peste cap şi aşteptările fostului preşedinte Traian Băsescu, care în urmă cu doi ani spunea că „ne-am obişnuit să ne autodefinim ca fiind unici în cele rele din Uniunea Europeană”.

„Încasarea TVA este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene datorită comportamentului evazionist sau fraudulos al multor agenţi economici, indiferent de naţionalitate”, mai spunea Traian Băsescu, adăugând căRomânia este ţara cu cel mai înalt procent de fraudare a TVA”.

Lucrurile par că au mai evoluat, iar după doi ani, timp în care s-a schimbat guvernarea, premierul şi şeful ANAF.

„Noi comparăm mediile de impozitare din alte state, fără să ținem cont de nivelul impozitării din alte state. Am făcut o analiză înainte de a fi la ANAF și dacă în România s-ar colecta tot, n-am depăși 36% din PIB. De aici trebuie să pornim o discuție foarte corectă. În Ungaria TVA e 24%. În România e 19%. Nu-mi doresc să crească un impozit sau taxa, mai ales că suntem în plină criză. Niciodată nu mărești în criză. Mărești când ești în creștere economică și lucrurile merg bine”, a mai spus Heiuș.

„Soluţia diminuării fraudării TVA nu e nici pe departe descinderile în haită peste vânzătorii de la tarabe”

Fostul preşedinte spunea că în România se fraudează anual 6 miliarde Euro din totalul de 137 miliarde la nivelul UE, ceea ce este departe de a ne situa pe primele locuri în clasamentul evazioniştilor fraudatori ai bugetelor naţionale şi ai bugetului UE. În fapt cele 6 miliarde Euro fraudate în România reprezintă 4,3 la sută din totalul TVA fraudat la nivelul UE”.

Traian Băsescu spune că soluţia diminuării fraudării TVA nu e nici pe departe descinderile în haită peste vânzătorii de la tarabe.

„Care este soluţia diminuării fraudării TVA? Evident nu descinderile în haită, televizate, ale ANAF peste vânzătorii de la tarabele de prin iarmaroace sau la micii vânzători de pătrunjel şi ghiocei de la colţul străzii.

Soluţia este introducerea sistemelor digitale de supraveghere a activităţilor comerciale şi de plată a TVA. O astfel de operaţiune nu poate costa mai mult de 1 miliard Euro ceea ce este infinit mai puţin decât pierderile actuale ale statului”, mai declarat Traian Băsescu.

 „Şi ca să nu-mi bat capul prea tare aş face o vizită în Regatul Unit să văd cum funcţionează un sistem digitalizat de încasare TVA, după care aş contracta implementarea în România exact cu firma care a făcut implementarea programului pentru insulari”, mai spune Traian Băsescu.

Acest lucru l-a criticat şi şeful ANAF, atunci când a făcut referire la cei doi inspectori din Hunedoara care au amendat cu 30.000 de lei câţiva țărani care vindeau fructe în fața casei.