Actual

COD ROȘU. România nu mai scapă de vremea rea, jumătate de țară e sub ape

COD ROȘU. România nu mai scapă de vremea rea, jumătate de țară e sub ape

Până în prima parte a zilei de mâine, jumătate din țara noastră se află sub semnul unor fenomene meteorologice extreme. Dacă anumite județe, precum Timiș, Caraș-Severin sau Mehedinți sunt deja de peste o lună subiectele avertizărilor nowcasting și ale celor de lungă durată, lor li se alătură și Dâmbovița, cu o avertizare de cod galben, precum și Tulcea și Constanța, care sunt în centrul unui mesaj nowcasting.

Cele mai îngrijorătoare lucruri, însă, sunt avertizările de cod roșu, care, conform comunicatului transmis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vizează „județele Mehedinți și Gorj și zona de munte a județelor Caraș–Severin, Vâlcea și Hunedoara”. Amintim că în Caraș-Severin, în special în Reșița, reședința de județ, s-au înregistrat inundații în ultimele săptămâni. Iar tendința se pare că va rămâne similară.

Neliniște la nivel național

România, în special zonele sale vestice și sud-vestice, dar și anumite regiuni centrale și estice, se află sub semnul ploilor abundente, descărcărilor electrice și vântului de mare intensitate.

„Solicit reprezentanților Administrațiilor Bazinale de Apă, aflate în zonele pentru care s-a emis avertizare meteorologică sau hidrolologică, să aibă pregătite formațiunile de lucru pentru intervenție imediată, acolo unde situația impune, mai ales că pot apărea viituri locale și există posibilitatea depășirii cotelor. Cursurile de apă să fie monitorizate în permanență iar toate utilajele și echipele să fie gata de acțiune unde este necesar. De asemenea, cetățenii trebuie să fie informați de pericolul pe care îl reprezintă traversarea cursurilor de apă în perioada în care sunt valabile avertizările”, conform Realitatea.

Principala teamă a oficialilor români este că ploile, care, în cazul județelor cu cod roșu, pot ajunge și la 80 de litri pe metru pătrat, ar putea transforma anumite regiuni ale României în Emilia Romagna din Italia, unde au avut loc mari distrugeri și pierderi de vieți omenești. Un cercetător italian a declarat de asemenea că vara anului 2023 ar putea fi prima „fără vară” în două sute de ani, deși alți experți sunt de părere că anul va fi în ansamblu unul călduros, chiar dacă nu la fel de mult ca anii care vor urma.

Din punct de vedere hidrologic, au fost vizate salbele următoarelor râuri: Someşul Mare, Someşul Mic, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Arieş, Târnava Mică, Târnava Mare, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa și Prahova. Așadar, inclusiv Muntenia a ajuns ținta avertizărilor meteo care îngrijorează specialiștii și oficialii României.