Actual

Cod roşu de ninsori în aprilie! Se întâmplă chiar la noi şi astea sunt daunele

Cod roşu de ninsori în aprilie! Se întâmplă chiar la noi şi astea sunt daunele

Ciclonul mediteranean a făcut prăpăd în toată țara în ultimele zile. Zone care în mod obișnuit erau mai calde, precum Capitala, au fost lovite de vortexul polar, rezultând în vânt puternic, precipitații abundente și multe daune materiale. Dar dacă în sud, avertizările meteo au început să se încheie, nord-estul țării este încă afectat puternic.

În Botoșani, Iași și Neamț, este pentru prima dată când ANM lansează o avertizare de cod roșu de ninsori în timpul lunii aprilie. Fenomenul meteorologic ieșit din comun a lăsat mari distrugeri în urma lui. Mii de gospodării au fost lăsate fără curent electric, iar sute de copaci s-au prăbușit, adesea creând și mai multe daune în jurul lor.

Situație-limită în județele vizate

În noaptea de 5 spre 6 aprilie, echipajele de pompieri au lucrat fără oprire, pentru a salva persoane blocate în mașini. Un caz dificil a fost acela al unei familii de trei persoane, care a rămas fără combustibil și prinsă în nămeți.

Salvatorii s-au confruntat cu troiene de doi metri. Pentru a transporta persoanele salvate către ambulanțe, a fost nevoie să folosească șenilate. O altă situație-limită a fost reprezentată de un autocar cu 57 de elevi; în județul Iași, excursia din „săptămâna altfel” a unor copii s-a terminat în momentul în care au rămas blocați în nămeți, iar echipajele de salvare le-au venit în ajutor.

„Din Iași veneam, am trecut prin Târgu Frumos și urma să ne oprim la o pensiune în Roman. Eram în „săptămâna altfel”. Sunt peste 50 de elevi. Ni s-a oferit ajutor și acum suntem cazați. O să vedem mâine ce se va întâmpla”, a declarat un însoțitor al copiilor, citat de Antena 3 CNN.

Autoritățile au declarat că o dificultate reprezentată de acest caz a fost și numărul foarte ridicat de persoane afectate. Acest lucru a făcut cazarea mai dificilă, chiar dacă în cele din urmă s-a găsit o soluție: „Am vrut să îi cazăm la noi, la centrul multifuncțional, dar nu avem condiții pentru copii, un număr de 57 de copii, dar ne-am organizat și îi cazăm la un hotel în Târgu Frumos”, au relatat aceștia.

În plus, mai multe drumuri naționale și europene au fost închise. Cele mai importante sunt Drumul European 65 și Drumul Național 2.

Codul roșu continuă

Codul roșu de ninsori continuă și astăzi, 6 aprilie, pentru următoarele județe: Iași, Botoșani, Neamț și Vaslui. Meteorologii prognozează că vântul va continua să bată puternic, la viteze de peste 85 km/h.

Și în restul Moldovei și în regiunea Transilvaniei condițiile meteo rămân vitrege. Astfel, vântul va sufla cu peste 60 km/h, iar ninsorile vor fi abundente în continuare. Chiar și în sud, unde precipitațiile nu s-au transformat în ninsoare, temperaturile sunt cu aproximativ 10 grade mai scăzute decât ar fi normal pentru luna aprilie. Abia din weekend este prognozată o creștere semnificativă a temperaturilor.