Diverse

Coiful „de patrimoniu”, o adevărată gafă a politiștilor din Argeș

Coiful „de patrimoniu”, o adevărată gafă a politiștilor din Argeș
impact.ro

În urma unor percheziții făcute la începutul anului 2022, Poliția din Argeș a susținut că a fost găsit un coif „de patrimoniu” în casa unui bărbat.

Totuși, în urma expertizei s-a descoperit ce era, de fapt, obiectul considerat un posibil artefact și prin urmare  anunțul s-a dovedit a fi o gafă ce va rămâne în istorie, cu siguranță!

Cu ce s-a ales bărbatul acuzat

Dar, bărbatul în casa căruia polițiștii au găsit coiful „de patrimoniu” s-a ales cu un dosar pentru furt calificat de bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.

Pentru a fi supus unei expertize de specialitate, obiectul a fost predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș.

La momentul respectiv, IPJ Argeș a transmis: „Un coif – turban turcesc cu diademă – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”.

Ce s-a dovedit a fi coiful „de patrimoniu”

În urma unei analize, efectuate în colaborare cu un expert de la Muzeul „Brukenthal” din Sibiu, s-a dovedit că acest coif nu era un artefact istoric.

În acest sens, Cristian Cocea, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș a declarat următoarele:

  • „S-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap. Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”.
  • „Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică… Noi așa am zis (inițial, n.red.), că pare a fi coif otoman la prima vedere, cu diademă, până când expertul a luat și a analizat metalul și a rezultat, surprinzător, că nu e un artefact istoric”.

Potrivit impact.ro, ulterior rezultatelor expertizei efectuate asupra coifului “de patrimoniu”, încadrarea cercetării în cazul bărbatului la locuința căruia au avut loc perchezițiile, a fost schimbată  de către polițiști, în momentul de față limitându-se la furt calificat și tăinuire.