Actual Sănătate

Comisia Europeană anunță că a aprobat o „nouă generație” de vaccin rapel Covid-19

Comisia Europeană anunță că a aprobat o „nouă generație” de vaccin rapel Covid-19
Infoactual

Știm deja că virusul pandemic Covid-19 a suferit mutații, prin urmare nici vaccinul vechi și nici rappelul lui nu mai este bun în noile condiții. Așa că specialiștii au lucrat la o varinată îmbunătățită și azi anunță apariția unei noi generații de vaccin rapel.

Comisia Europeană anunță că a aprobat o „nouă generație” de vaccin rapel Covid-19

Noul vaccin al Sanofi și GSK se numește VidPrevtyn Beta și este singurul vaccin de rapel Covid de ultimă generație cu adjuvant pe bază de proteine, aprobat în Europa.

Experții spun că acesta a demonstrat un „răspuns imunitar puternic împotriva tuturor variantelor testate care prezintă motive de îngrijorare” în cadrul mai multor studii și va fi gata de livrare pentru campaniile de vaccinare de iarnă din Europa pentru cei cu vârsta de 18 ani și peste această vârstă.

Aceeași tehnologie de proteină recombinantă este utilizată în vaccinurile aprobate de Sanofi împotriva gripei sezoniere.

Rezultatele unui studiu au arătat o eficacitate de 64,7 % împotriva infecției simptomatice cu SARS-CoV-2 la adulți, indiferent de starea lor de infectare înainte de vaccinare, și o eficacitate de 75,1 % la participanții infectați anterior cu virusul.

Acest studiu, denumit VAT08 Stage 2 Efficacy & Safety, a fost primul care a raportat vreodată date privind eficacitatea în mediul Omicron.

Într-un alt studiu, studiul VAT02 cohorta 2, reacțiile au fost „în cea mai mare parte ușoare până la moderate, trecătoare și autorezolvabile”.

Agenția Europeană pentru Medicamente spune că vaccinurile „protejează împotriva bolilor grave și a spitalizărilor cauzate de varianta Omicron, în special la persoanele care au primit o doză de rapel”.

Comisia Europeană va accelera acum procesul decizional pentru a acorda o decizie privind autorizația standard de introducere pe piață pentru VidPrevtyn Beta, permițând includerea acestui vaccin în programele de vaccinare derulate în întreaga UE.

Thomas Triomphe, vicepreședinte executiv pentru vaccinuri la Sanofi, a declarat:

„Aprobarea de astăzi validează cercetările noastre în dezvoltarea unei soluții noi pentru pandemia COVID-19. Pe măsură ce suntem pregătiți să începem primele livrări, VidPrevtyn Beta va fi o nouă opțiune importantă pentru a proteja populațiile împotriva mai multor tulpini de COVID-19.”

Philip Dormitzer, șeful global al departamentului de cercetare și dezvoltare vaccinuri, la GSK: „Această aprobare CE este un pas important în furnizarea de noi soluții de vaccinare în Europa pentru iarna viitoare.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!