Actual Politică

Ministrul Rafila arată cum se zbate să revândă vaccinurile, iar deputatul Ungureanu zice că i-a făcut plângere penală pentru lene

Ministrul Rafila arată cum se zbate să revândă vaccinurile, iar deputatul Ungureanu zice că i-a făcut plângere penală pentru lene
Arhiva infoactual.ro

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a vorbit ieri, la Profit News TV, despre dozele de vaccin anti-COVID-19 achiziţionate de România în perioada pandemiei, că a reuşit să facă o economie de 15 milioane de doze, respectiv 300 de milioane de euro.

”Cel mai mare cost îl vom plăti prin afectarea încrederii populaţiei în vaccinare”.

Potrivit ministrului, doar de la Pfizer trebuia să primim 19 milioane de doze de vaccin, anul acesta şi 19 milioane anul viitor, fiind vorba de un angajament al guvernului precedent, şi care ajunge la aproape 38 de milioane de doze, pentru doi ani.

Declarația ministrului Sănătății

În acest context, Rafila a declarat: ”Am reușit la începutul anului, în ianuarie, să vindem la alte ţări 7,5 milioane de doze, mai exact 6,5 milioane de la Pfizer şi 1 milion de doze de la Moderna, le-am vândut în Germania şi Ungaria, cea mai mare parte în Germania. Au mai rămas 11,2 milioane de doze pentru acest an şi 19 milioane de doze pentru anul viitor”.

De asemenea, Alexandru Rafila a precizat că a avut repetate negocieri cu producătorul şi cu oficialii de la Bruxelles, dar și cu alți miniștri ai sănătății din alte țări, iar discuţia a fost că putem reduce cantitatea de doze livrate din acest an la 3 milioane faţă de 11,2 milioane, iar pentru anul viitor vom vedea, urmând o altă negociere.

”Am făcut o economie de vreo 15 milioane (de doze), o economie globală de vreo 300 de milioane de euro, ceea ce cred că este extrem de important”, a mai spus Alexandru Rafila, precizând că, în afară de asta, avem 6 milioane de doze care au expirat sau urmează să expire în depozite până la sfârşitul anului.

De asemenea, ministrul Rafila a precizat că ”Cel mai mare cost îl vom plăti prin afectarea încrederii populaţiei în vaccinare în general şi în mod evident distrugerea unor vaccinuri şi cheltuirea banilor publici în condiţiile unor contracte netransparente. Lipsa de transparenţă în cheltuirea banilor publici creează neîncredere şi duce la nevaccinare”.

Dar cât pierde statul român din aceste vaccinuri

”Sunt niște sute de milioane de euro care se pot pierde, depinde foarte mult această pierdere cât de mare va fi, dacă negocierile Comisiei cu producătorii ajung la un rezultat”, a declarat ministrul Rafila, adăugând că o cantitate de doze o putem primi în 10 ani ca un soi de vaccin gripal, cu formula adaptată în fiecare an, şi aceasta să fie o soluţie, citează ziare.com.

Deputatul USR Ungureanu anunță că i-a făcut plângere penală pentru lene ministrului Rafila

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, care este şi vicepreşedinte al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat azi, într-o postare pe Facebook, că a depus plângere penală împotriva ministrului Alexandru Rafila, dar şi a unor funcţionari din Ministerul Sănătăţii.

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 iniţiată de Tudor Pop, Adrian Wiener şi subsemnatul, care se referă la combaterea infecţiilor nosocomiale, Rafila şi alţi funcţionari din ministere, ar fi prevenit zeci de morţi evitabile! Voi invoca în plângere şi încălcarea articolul 297 din Codul Penal. Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătăţii, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanţă de 21 de milioane de euro cu OMS şi pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel”, a scris Emanuel Ungureanu.