Categories: Social

Consumul alimentar în România, după creșterea prețurilor. Iată cât mănâncă un român

În medie, românii au consumat anul trecut aproximativ 90 de kilograme de pâine și mai mult de 60 de kilograme de carne, conform ultimelor statistici.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), pâinea și produsele de franzelărie s-au numărat printre alimentele de bază în anul 2021 în România, consumul mediu lunar pe ansamblul gospodăriilor fiind de 7,38 kg/persoană, faţă de 7,60 kg/persoană în anul anterior, însemnând anual 88,57 kg/persoană (91,19 kg/persoană în 2020).

De asemenea, consumul de carne și produse din carne a fost la un nivel mai scăzut, în comparație cu standardele altor țări din Europa. Astfel, românii au consumat, în medie, 3,88 de kilograme de persoană, în anul 2021, o valoare mai mare decât cea înregistrată în România în anul 2020. Fiind luate în calcul și produsele din carne, consumul mediu ajunge la 5,37 kilograme de persoană, determinând astfel un consum mediu anual de 64, 38 kilograme.

„Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, precizează INS.

Românii au consumat în cantități mai mari și alte produse

Consumul de lapte a fost, în anul 2021, de 5,45 litri de persoană, cel mai înalt nivel de consum fiind înregisrat în casele pensionarilor, unde consumul mediu ar fi de 5,95 litri.

De asemenea, tot în gospodăriile acestor categorii de persoane s-a înregistrat o creștere a consumului de brânzeturi și smântână, fiind un consum mediu de 1,77 kilograme de persoană (în casele cu mai multe persoane) și 2,40 kilograme (în casele cu un singur locuitor).

Cartoful a fost un aliment prezent în toate categoriile de gospodării, astfel că, în anul 2021, s-a înregistrat un consum mediu de 3,02 kilograme de persoană, pensionarii depășind această valoare cu 24 de sutimi. Cel mai scăzut consum a fost înregistrat în gospodăriile salariaților, în comparație cu anul 2020.

Ștefan Necoară

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

14 ore ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

16 ore ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

18 ore ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

o zi ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

o zi ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

o zi ago

Parteneri

This website uses cookies.