Actual Economic

Economiștii o spun p-aia dreaptă: cât va pierde fiecare cetățean din Europa, ca urmare a războiului din Ucraina

Economiștii o spun p-aia dreaptă: cât va pierde fiecare cetățean din Europa, ca urmare a războiului din Ucraina
Arhivă

O inflație „uragan” ne așteaptă anul acesta, anunță economiștii! Facturile gospodăriilor pentru alimente vor urca în medie cu 550 de euro, iar cheltuielile pentru energie vor crește cu peste 750 de euro.

Nici nu s-a încheiat bine pandemia și urmările ei asupra economiei, că războiul din Ucraina și inflația record înregistrată în ultimele luni duc întreaga lume într-o direcție complet necunoscută și nemaiîntâlnită. În acest context, consumatorii europeni sunt susceptibili să renunțe la rolul de motoare cheie ale redresării regiunii, ceea ce va duce la o lovitură economică gravă în acest an, potrivit unui sondaj realizat de Allianz SE, citat de Bloomberg.

Ce spun sondajele

Economiștii conduși de Ana Boata au ajuns la concluzia că pierderile de cheltuieli private în zona euro, formată din 19 țări, se vor ridica în 2022 la 70 de miliarde de euro (73,6 miliarde de dolari) – echivalentul a aproximativ 500 de euro pe gospodărie. Estimarea se bazează pe un sondaj realizat în luna mai în rândul a peste 2.500 de persoane din Germania, Franța și Italia, cele mai mari trei economii ale regiunii, potrivit stiripesurse.ro.

Încă de la sfârșitul lui 2021 a început să se restrângă consumul privat din zona euro, astfel că în primul trimestu 2022 a scăzut cu 0,7% , iar analiștii spun că situația s-ar putea înrăutăți în continuare.

Banca Centrală Europeană a avertizat săptămâna aceasta că inflația din 2022 ar putea depăși 7% și s-a angajat să majoreze ratele dobânzilor cu un sfert de punct luna viitoare, urmând probabil o majorare mai mare în toamnă. De remarcat este faptul că aceasta e prima creștere în mai mult de un deceniu.

Cheltuielile de comsum vor scădea în continuare

Previziunile economiștilor sunt sumbre. Ei se așteaptă ca cheltuielile de consum să scadă și în trimestrele al doilea și al patrulea, întrerupte doar de o scurtă revenire a cheltuielilor în timpul sezonului vacanțelor de vară.

În același timp, ratele de economisire din cele trei economii cuprinse în sondaj vor reveni la mediile pe termen lung anterioare pandemiei până la sfârșitul anului, au spus aceștia. Facturile gospodăriilor pentru alimente vor urca în medie cu 550 de euro în acest an, iar cheltuielile pentru energie vor crește cu peste 750 de euro, potrivit raportului.

„Pentru aproape două treimi dintre gospodării, economiile vor fi insuficiente pentru a le proteja de uraganul inflației din acest an”, au mai spus economiștii.