International

Coreea de Nord lansează din nou rachete. Cutremur la nivel mondial

Coreea de Nord lansează din nou rachete. Cutremur la nivel mondial

Coreea de Nord a efectuat duminică mai multe tiruri cu lansatoare de rachete multiple, potrivit unui comunicat de presă transmis de Statul Major Interarme din Coreea de Sud. În luna martie au mai fost lansate patru tiruri în direcţia mării la vest de Coreea de Nord, dintr-un loc neprecizat din provincia Pyongan din sud, relata atunci agenţia Yonhap.

Coreea de Nord lansează din nou rachete. Cutremur la nivel mondial

Conform informațiilor transmise duminică de către Statul Major Interarme din Coreea de Sud, tirurile de artiliere au provenit probabil de la lansatoare de rachete multiple, urmând „mai multe traiectorii”.

„Intensificându-şi monitorizarea şi vigilenţa, Coreea de Sud şi SUA cooperează îndeaproape şi îşi menţin ferm starea de pregătire”, scrie în comunicatul de presă emis de Statul Major Interarme din Coreea de Sud, care nu a oferit detalii despre numărul exact sau originea proiectilelor.

Important de menționat este faptul că tirurile respective vin imediat după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat obiectivele Guvernului de la Phenian privind întărirea puterii militare şi extinderea cercetării militare pentru apărarea drepturilor suverane ale Coreei de Nord.

Recent, Coreea de Nord a provocat îngrijorări la nivel înalt deoarece există semne că țara asiatică se pregătește să efectueze un test nuclear pentru prima dată de la acordul semnat cu Donald Trump în 2017. Astfel că demnitari politici din SUA, Coreea de Sud și Japonia au realizat recent o întâlnire de urgență.

Situl de testare de la Punggye-ri

Sung Kim, reprezentatul special al Statelor Unite ale Americii pe problemele ce țin de peninsula Coreea și regiunea Asia-Pacific, s-a întâlnit la începutul lunii iunie cu omologii săi din Coreea de Sud și Japonia, Kim Gunn și Funakoshi Takehiro. Ședința lor a avut loc la Seul, iar discuțiile au vizat Coreea de Nord și faptul că această țară își pregătește situl de testare de la Punggye-ri pentru al șaptelea test nuclear. La acel sit, autoritățile nord-coreene au testat în acest an mai multe rachete balistice, inclusiv una despre care se crede că este cea mai mare rachetă balistică intercontinentală, încălcând sancțiunile ONU.

“Vrem să îi spunem clar Coreei de Nord că activitățile sale ilegale și destabilizatoare au consecințe și că lumea nu va accepta aceste acțiuni ca fiind normale”, a declarat emisarul american, în timp ce emisarul Coreei de Sud, Kim Gunn, a declarat la rândul său că „urmărirea neîncetată a armelor nucleare de către Coreea de Nord nu va face decât să întărească descurajarea noastră.

Cursul pe care Pyongyang se angajează în prezent are o singură destinație inevitabilă: reducerea securității pentru Coreea de Nord însăși.

”Reprezentantul japonez, Funakoshi Takehiro, a subliniat necesitatea coordonării, promițând să „consolideze descurajarea regională, inclusiv cooperarea trilaterală în materie de securitate”.