International

Kim Jong-un, prima apariție televizată cu mască de protecție. Decizia vine după raportarea primului deces din cauza Covid-19

kim jong un

În decursul zilei de ieri a avut loc o reuniune de urgență a biroului politic din Coreea de Nord, pentru a gestiona și limita situația epidemică din țară. Pentru prima oară de la începutul pandemiei globale, țara a raportat decesul unei persoane din cauza coronavirusului, și de asemenea zeci de mii de cazuri de persoane cu febră. O premieră a fost reprezentată și de apariția la televizor a lui Kim Jong-un, care purta o mască de protecție sanitară.

Kim Jong-un, prima apariție televizată cu mască de protecție. Decizia vine după raportarea primului deces din cauza Covid-19

Conform informațiile oferite vineri de către presa de stat, și preluate de BBC, Coreea de Nord a confirmat primul deces cauzat de Covid-19, iar presa de stat a adăugat că alte zeci de mii de persoane au simptome de febră. Chiar dacă nu au oferit informații oficiale până în acest moment, specialiștii internaționali consideră că virusul a afectat țara cu mult timp înainte.

Se pare că un focar al variantei Omicron afectează capitala Phenian, unde au fost anunțate măsuri de izolare. Agenția oficială de știri KCNA a raportat că focarul s-a extins dincolo de capitală.

„O febră a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit în mod exploziv la nivel național de la sfârșitul lunii aprilie”, a transmis agenția.

Aproximativ 350.000 de persoane au prezentat semne ale acestei febre, a adăugat agenția, fără a preciza câte au fost testate pozitiv pentru Covid.

„Aceasta este cea mai importantă provocare şi cea mai importantă sarcină pe care partidul nostru trebuie să o înfrunte pentru a inversa rapid această situaţie de criză de sănătate”, a afirmat KCNA.

Joi, la o întâlnire în care s-au prezentat noile reguli privind Covid-19, Kim Jong-un a fost văzut purtând o mască de protecție la televizor, aceasta fiind prima sa apariție astfel.

Lipsa unui program de vaccinare și o asistență medicală precară, pericol imens pentru populația de 25 de milioane de locuitori

Vineri, KCNA a raportat că liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat un centru de sănătate și „a aflat despre răspândirea la nivel național a Covid-19”. Acesta a descris situația ca fiind o „criză imediată de sănătate publică”.

Coreea de Nord, care a fost una dintre primele ţări din lume care şi-a închis frontierele în ianuarie 2020 după apariţia virusului în China vecină, s-a lăudat mult timp cu capacitatea sa de a ţine virusul la distanţă. Nu a semnalat până acum niciun caz confirmat de Covid-19 la OMS.