Actual International

Relații tot mai strânse între Coreea de Nord și Rusia. Ce mesaj i-a trimis Kim Jong Un lui Putin

Relații tot mai strânse între Coreea de Nord și Rusia. Ce mesaj i-a trimis Kim Jong Un lui Putin
blacknews.ro

Kim Jong Un și-a exprimat sprijinul deplin pentru „cauza justă” a Rusiei: „Poporul coreean îi oferă sprijin și încurajare deplină”.

În ciuda condamnării internaționale pentru invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Moscova, duminică, 12.06.2022, liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat sprijinul deplin pentru președintele rus Vladimir Putin.

Kim Jong Un susține „cauza justă pentru protejarea demnității și a securității”

Cu ocazia Zilei Rusiei, Kim Jong Un,  a transmis președintelui rus, Vladimir Putin, o telegramă de felicitare, în care se arată:

„Sub conducerea dumneavoastră, poporul rus, a depășit cu curaj diferite provocări și dificultăți, face pași mari într-o cauză dreaptă de protejare a demnității, securității și drepturilor la dezvoltare ale țării, pentru care poporul nord-coreean își exprimă pe deplin susținerea”.

Kim Jong Un și-a exprimat încrederea că relațiile dintre RPDC și Rusia vor continua să „se dezvolte dinamic”, în toate domeniile și în „călătoria pentru apărarea justiției internaționale și asigurarea securității globale”, citează business-standard.com

Potrivit aceleiași surse, aparenta referire a lui Kim la atacul neprovocat împotriva Ucrainei ca  o „cauza justă” pentru apărarea securității Rusiei este cel mai recent semn care ilustrează legăturile bilaterale strânse, vechi de decenii dintre cele două țări.

Totodată, liderul nord-corean, Kim Jong Un, a mai spus: „Sunt încrezător că pe drumul către protejarea justiției internaționale și asigurarea securității globale, cooperarea tactică și strategică între cele două țări va deveni și mai strânsă”.

În acest context, important este de reamintit că:

  • în anul 2019, Kim a ținut primul său summit cu Putin în orașul Vladivostok, din estul îndepărtat al Rusiei.
  • până în prezent, Coreea de Nord nu a sprijinit public războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
  • în data de 02 martie 2022 , Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia și cerea Moscovei să retragă imediat toate forțele din Ucraina.

La momentul respectiv, un număr de:

  • 141 de țări au votat pentru rezoluție,
  • 5 țări au fost împotrivă (Rusia, Belarus (care este implicată în invazie), Siria, Eritreea și Coreea de Nord au votat împotriva documentului)
  • 35 de țări s-au abținut.