Social

Cresc pensiile și salariile. Cât primesc românii în mână

guvernul-impune-noi-reguli-plata ajutor de stat
sursă foto: playtech.ro

Salariile românilor vor fi majorate începând cu luna octombrie cu 300 de lei. De asemenea,  ar putea exista pensii mai mari începând cu prima lună a anului viitor.

Românii vor încasa salariul minim brut crescut cu 300 de lei din octombrie. Astfel, aceștia vor lua 3.300 de lei. Lucrurile se schimbă însă când vine vorba de salariul net. În mână, românii vor primi doar 93 de lei în plus față de cum primeam înainte de majorare. Restul banilor de 207 lei vor ajunge la stat pentru taxe.

Majorări la salariul minim brut 

Dacă salariul minim va crește și în ianuarie 2024, atunci valoarea acestuia brută va fi de 3.750 de lei. Mai exact cu 750 de lei mai mult decât este în prezent. Astfel, dacă va fi o creștere în ianuarie 2024, românii vor primi în mână 333 de lei. Statul va primi pentru taxe 417 lei.

La momentul actual, un român ia în mână 1.898 de lei. Din luna octombrie, acesta va încasa 1.981 de lei. În luna ianuarie 2024, un român ar putea lua în mână peste 2.000 de lei, mai exact 2.231 de lei.

Anunțul majorării de venituri ale românilor a fost făcut de premierul României, Marcel Ciolacu, după vizita de la Bruxelles.

„Am așteptat și am vorbit despre așa-spusa austeritate, dar eu am văzut în actul normativ că vor crește salariile și nu e nicio austeritate (…) Cu adevărat unii care au salarii foarte mari în sistemul bugeter nu pot să beneficieze de vouchere de vacanță la fel ca cei aproape 1,6 milioane de români care au salariul minim pe economie. Dar nu am văzut nimic de austeritate”, a transmis oficialul.

Pensii mai mari din ianuarie

De asemenea, ar putea fi pensii mai mari începând cu luna ianuarie 2024.

Potrivit antena3.ro, o primă variantă de creștere a pensiilor românilor ar fi indexarea cu rata inflației. Mai exact, ar fi o creștere de 14%. Astfel, pensia minimă ar putea ajunge la 1.282 de lei. Această creștere ar însemna 157 de lei. La momentul actual, pensia minimă este de 1.125 de lei.

Pensia cu 1,6 puncte de pensie este 2.854 de lei acum. Cu o majorare de 14%, aceasta ar ajunge la valoarea de 3.253 de lei. Aceasta ar fi o creștere de 399 de lei.

O a doua variantă de majorare a pensiilor se referă la o nouă metodă de calcul, conform antena3.ro.

„Unul dintre obiectivele noii Legi a pensiilor este să urmărim creșterea valorii punctului de pensie, dar și pentru a-i ajuta pe românii cu pensii mici, evident, dorim să creștem cu o sumă ceva mai consistentă și pensia minimă”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, luna trecută.