Social

Crescătorii de albine vor primi bani de la stat! Cât valorează ajutorul

roi de albine
sursa foto arhiva companiei

Se propune acordarea unui sprijin financiar de 25 de lei pentru fiecare familie de albine în rândul apicultorilor din România. Banii sunt meniți să compenseze parțial pierderile suferite de apicultori în 2023.

Potrivit unui proiect de ordonanță publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fondurile alocate prin schema de ajutor de stat se ridică la aproximativ 60 de milioane de lei.

Cu un estimat de 2.395.856 de familii de albine, sprijinul financiar propus se traduce în 5 euro per familie. Pentru a fi eligibili, apicultorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Printre acestea  se numără:

-înregistrarea familiilor de albine în baza de date națională gestionată de Agenția Națională pentru Zootehnie;

-operarea în exploatații și stupine autorizate sanitar-veterinar.

Inițiativa de acordare a ajutorului financiar survine în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Beneficiarii acestei scheme de sprijin, propuse de MADR, includ atât apicultorii cu atestate valabile, cât și persoanele fizice și juridice. Cererile trebuie depuse în decurs de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, iar termenul limită de plată este stabilit pentru 30 iunie 2024, conform digi24.ro.