Actual Politică

Cristian Ghinea: L-am rugat încă din 2016 să nu rupă partidul. Plecarea lui Dacian Cioloş din USR a fost o greşeală catastrofală

Cristian Ghinea: L-am rugat încă din 2016 să nu rupă partidul. Plecarea lui Dacian Cioloş din USR a fost o greşeală catastrofală

USR a găsit unul dintre motive pentru care partidul a scăzut în sondaje. Plecarea lui Dacian Cioloş şi ruperea partidului au dus la nişte cifre atât de mici, încât liderii USR nu şi le imaginau niciodată. Coordonatorul Departamentului de politici publice din USR, Cristian Ghinea spune că plecarea lui Dacian Cioloş din USR a fost „o greşeală catastrofală”, iar încrederea în fostul premier a scăzut sub 10%. Mai mult, acesta spune că l-a rugat încă din 2016 nu să facă un partid separat.

Cristian Ghinea: L-am rugat încă din 2016 să nu rupă partidul. Plecarea lui Dacian Cioloş din USR a fost o greşeală catastrofală

Ghinea admite că REPER, partidul lui Cioloş „va rupe” din voturile USR, dar se arată convins că nu va obţine un scor electoral care să-i asigure intrarea în Parlament. Ghinea mai spune că formaţiunea are „patru preşedinţi care sunt toţi la Bruxelles”.

„Când se spune că s-a rupt USR-ul nu e chiar aşa, pentru că de fapt  USR s-a unit cu PLUS şi când Dacian a plecat din USR a luat cu el mai puţini membri PLUS şi mai puţin chiar parlamentari foşti din PLUS decât au rămas, adică de fapt s-a rupt fostul Plus. Mai puţin de jumătate au plecat, din grupul parlamentar.  Asta arată că Cioloş nu a reuşit să convingă nici măcar foştii parlamentari PLUS să-l urmeze, eşecul este acolo, nu este la noi”, mai spune Ghinea.

Cristian Ghinea, consideră că plecarea lui Dacian Cioloş din USR a fost „o greşeală catastrofală”, afirmând că potrivit sondajelor partidului, încrederea publicului în fostul premier tehnocrat a scăzut de la 25 de procente la sub 10% de când acesta a plecat din USR şi înfiinţat o nouă formaţiune politică.

„Cred că pentru el a fost o greşeală catastrofală. M-am uitat pe sondaje, că avem şi noi sondaje făcute, s-a prăbuşit ca încredere în sondaje, s-a prăbuşit pentru că încrederea în Dacian Cioloş era legată strâns de încrederea în USR. Era la 25, acum a picat mult sub 10% pentru că publicul USR nu înţelege,. Dom-le, dar de ce vă certaţi, ce aveţi şi de ce pleci din USR?”, a afirmat Cristian Ghinea sâmbătă, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv.

Cristian Ghinea afirmă că se „raportează cu tristeţe” la fostul preşedinte al USR, pe care spune că l-a rugat să  „nu facă partid separat” încă din 2016.

Acesta respinge ferm ideile conform cărora Cioloş ar fi fost „sabotat” în USR, precizând că aproximativ 80% dintre propunerile sale făcute ca preşedinte fuseseră acceptate de Biroul Naţional al USR.

„Nu era un partid pe persoană fizică, nun poţi să spui e doar ca mine sau plec. Acum e o construcţie bizară şi ca organizare şi ca mesaj. Ca mesaj,  pentru că tot spun «noi nu avem nimic cu USR-ul, noi avem drumul nostru», după care permanent în comunicarea publică e despre USR. Pe când comunicatorii de la USR îi ignoră, pentru că nu avem niciun fel de interes să ne tot referim la un partid”, a precizat Ghinea.