Actual

Stenogramele care arată totul. Lia Savonea, ținta unei rețele de discreditare USR – DNA – presă?

Stenogramele care arată totul. Lia Savonea, ținta unei rețele de discreditare USR – DNA – presă?

Lia Savonea este judecătoare și fosta președinte a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Acum puțin timp, magistratul a dat în judecată mai mulți procurori și jurnaliști, acuzându-i, printre altele, de șantaj. Stenogramele arată că această rețea ar fi formată din membri USR, procurori din cadrul Direcției Naționale Naticorupție (DNA), dar și oameni de presă.

Lia Savonea este o figură foarte controversată. Ea a dat o pedeapsă considerată prea mică de opinia publică unui bărbat care s-a făcut vinovat de act sexual cu un minor. Conform judecătoarei, victima, în vârstă de 13 ani, și-ar fi dat consimțământul pentru acest act.

Controversele sunt în toi

„În fine, un judecător membru CSM işi dă mâna cu procurori şi factori exteriori justiţiei într-o uneltire cu valenţe configurate de legea penală pentru a reduce la tăcere sau poate chiar elimina un judecător. Avem un tablou complet (un puzzle se intregeşte) al subteranelor linşajului, al punerii în practică a distrugerii credibilităţii cuiva, a unei operaţiuni de şantaj insidios. A modului în care este sau poate fi exercitată puterea mass-media. Dreptul penal califică astfel de fapte drept infracţiunea de şantaj. Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, a afirmat judecătoarea, care a dat în judecată persoane care ar face parte din această rețea de linșaj mediatic și șantaj.

Conform informațiilor preluate de România TV, o anchetă a SIIJ, din 2019, a surprins niște discuții compromițătoare pentru procurorul Cristian Ardelean, care a fost angajat al DNA Oradea. Din stenogramele obținute în urma anchetei, reiese că și Cristina Guseth, șefa Freedom House și propunerea lui Dacian Cioloș pentru scaunul de ministru al Justiției, ar fi comandat articole denigratoare la adresa Liei Savonea.

Stenogramele conțin limbaj licențios și dovezi clare

Ardelean Cristian Marius: „Ce se mai întâmplă?”

Doamnă: „La CSM. deci se întâmplă ca să vă închidă gura la toţi, aia se întâmplă”

Ardelean Cristian Marius: „Să nu se afle numai…”

Doamnă: „Uită-te că se află în dezbatere publică şi n-a scris decât Burlă (n.r. – jurnalistul Virgil Burlă) despre asta”

Ardelean Cristian Marius: „Păi, da, măi, Burlă, am văzut asta, este incredibil”

Doamnă: Păi, da, măi, îm Paştele mă-sii, am vorbit acuma cu Liviu Avram, trebuie făcute observaţiile şi scrise acolo (…)

 

Doamnă: „Toată lumea-i ocupată, pe asta se bezează şi Savonea”

Ardelean Cristian Marius: „Da, păi când dădea aşa termen”

Doamnă: „Da, mă, să scrie Ionel, da sa scrie Ionel şi să spună că la asemenea amploare ea îşi bate joc ţi îl trece cum vrea ea, iar dacă nu este deloc f… în presă, asta face ce vrea!”

 

Ardelean Cristian Marius: „Da, uite că acum am vorbit cu Ionel (…)”

Doamnă: „Bine, hai că vorbesc cu el şi mă lămuresc pe unde e”

 

Ardelean Cristian Marius: „Ştii unde merg ziariştii aştia, da, sub acoperire!”

Doamnă: „Eu am mai fost cu ei, mă, Cristi, îi cunosc!”