Economic

Criza cepei. De ce au explodat preţurile? Cine poate, să pape cepșoară made in France

De ce trebuie sa mancam ceapa
Foto: foodstory.ro

Ce credeai? Bineînțeles că tot coflictul din Ucraina a contribuit și la asta. Fiind război, nu s-a mai prea lucrat pământul, deci ceapa n-a mai crescut și cea disponibilă a crescut ca preț.

În plus, România nu poate păstra din producţia de ceapă pentru iarnă, pentru că nu avem depozite conforme, astfel că este nevoită să importe în extrasezon, ceea ce se răsfrânge, din nou, în preţuri mai mari.

Spre 10 lei kilu…

În prezent, un kilogram de ceapă se vinde între 8 şi 9,5 lei în marile reţele de retail, conform datelor de pe site-ul Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei.

„Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon. În plus, în România nu avem multă ceapă şi nici depozite să o păstrăm pentri iarnă, aşa că vindem cu preţ când recoltăm şi după aceea importăm iarna”, spune Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable, producător de legume din Matca, cu afaceri de peste 17 milioane de lei în 2021, citat de Ziarul Financiar.

„Nu este ceapă românească pe piaţă şi de aceea a crescut preţul. Încă n-a ieşit ceapă noastră, suntem la început de sezon. Ştim că acoperim consumul României în sezon ceapă, dar în extrasezon nu. Pe măsură ce apare ceapă în România, o să scadă preţurile. Acum, ceapă care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari. Nu trebuie să ne facem griji, că preţul vă scădea odată ce va veni mai multă marfă în piaţă”, spune și Teodor Birţ, preşedinte al Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România.

Puțin, foarte puțin

România a cultivat în 2021 o suprafaţă de 29.250 de hectare cu ceapă şi a produs 357.000 de tone, în scădere cu aproape 5% faţă de anul anterior, arăta datele de la INS. După producţie, România se află între primii zece jucători din UE.

Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, explica anterior că cea mai mare parte din producţia de ceapă este realizată în gospodăriile populaţiei şi nu ajunge în circuitul economic, astfel este dezechilibru în piaţă în anumite momente.

Astfel, deşi România este între primii zece cultivatori de ceapă din UE şi, teoretic, îşi acoperă 90% din consum din producţie – consumul anual de ceapă uscată este de 20,7 kilograme/cap de locuitor, practic în marile supermarketuri în extrasezon ceapa vine din Polonia, Olanda sau Germania.

În 2021, importurile de ceapă, haşmă, usturoi şi praz ale României au fost de 40 de milioane de euro, potrivit datelor de la INS.

Ceapă a la francaise

În supermarketurile românești, ceapa e fie din Franța, fie din Polonia sau din Olanda.  Polonia fiind unul din marii câștigători ai acestei crize a cepei, exporturile lor de ceapă urcând cu 60% din iulie 2022 până în decembrie a aceluiași an.

De prețul crescut al cepei se plâng și cei care vând mâncare preparată sau firmele de catering.

Conform INS, în România consumul de ceapă pe locuitori variază între 20-23 de kg anual.

Prețul cepei în Polonia în decembrie 2022 a fost de trei ori mai mare decât în urmă cu un an. A urcat la 0,85