Info Actual

Info Actual > Culinar > Cu ce inlocuim carnea! Nutritionist: E chiar sanatos sa o facem
Culinar

Cu ce inlocuim carnea! Nutritionist: E chiar sanatos sa o facem

Cu ce inlocuim carnea! Nutritionist: E chiar sanatos sa o facem

Cu ce inlocuim carnea! Mihaela Bilic, medic nutritionist, a explicat pe pagina sa de socializare cu ce alimente putem inlocui carnea. Este o varianta sanatoasa!

Mihaela Bilic: “Fasolea, carnea săracului”

Așa spunea biata mamaie și mare dreptate avea! Haideți să vedem împreună care sunt argumentele pentru care fasolea poate fi ridicată la rang de carne… o carne săracă, ce-i drept.

Au proteine precum carnea și amidon precum făinoasele/cerealele

Leguminoasele, indiferent că e vorba de fasole boabe, mazăre, linte, naut sau soia, sunt acele vegetale hrănitoare “2 în 1”: au proteine precum carnea și amidon precum făinoasele/cerealele. 

Boabele uscate de fasole au 17-21% proteine, valoare care scade la doar 7-8% atunci când sunt fierte, pentru că apa diluează concentrația. Pe de altă parte carnea crudă are 18-22% proteine, care se concentrază și ajung la 27-32 %prin gătit.

La capitolul calitate, proteinele vegetale sunt incomplete, le lipsește unul sau mai mulți aminoacizi esențiali, în timp ce proteinele din carne sunt complete (de calitatea I), cu toți cei 9 AA esențiali prezenți. Pentru a acoperi tot spectrul de aminoacizi, leguminoasele trebuie combinate cu cereale- fie la aceeași masă, fie la mese diferite dar în aceeași zi.

Exemple de preparate corect asociate și perfect echilibrate

Mâncare de fasole sau mazăre cu paine, pilaf sau paste făinoase cu boabe de fasole/mazăre, fasole cu porumb sau humus/fasole bătută cu paine sunt exemple de preparate corect asociate și perfect echilibrate. Leguminoasele sunt bogate în vitamine din grupul B și minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu), însă aceste oligoelemente sunt blocate ca absorție și utilizare de prezența oxalaților și fitaților. Carnea, în comparație, este sursa de vitamine și minerale e cu cea mai înaltă biodisponibilitate.

Cu ce inlocuim carnea: O știau bunicii noștri de generații întregi, chiar dacă nu au avut nutriționiști

Da, leguminoasele în general și fasolea boabe în special pot fi o alternativă la carne, însă nu sunt, în niciun caz, produse similare. Și asta nu o spun eu, o știau bunicii noștri de generații întregi, chiar dacă nu au avut nutriționiști. Asta nu înseamnă că în perioadele de post religios sau doar pentru a diversifica sursa de proteine din dietă, nu putem înlocui carnea cu boabe de orice fel- e chiar sănătos să o facem

, a scris Mihaela Bilic, medic nutritionist, pe pagina sa de Instagram.