Diverse

Cum a aterizat un tânăr pilot german în Piața Roșie de la Moscova, pe vremea lui Grobaciov. Ce a făcut liderul URSS. Foto

Cum a aterizat un tânăr pilot german în Piața Roșie de la Moscova, pe vremea lui Grobaciov. Ce a făcut liderul URSS. Foto
Foto: viza.md

Ne aducem aminte, unii dintre noi, cum un tânăr, care pilota un avion de mici dimensiuni, a aterizat în Piața Roșie de la Moscova, pe vremea când în URSS, după cum se numea Rusia pe atunci, era președinte Mihail Gorbaciov. Care a fost reacția și decizia finală a lui Gorbaciov, precum și povestea pilotului care a uimit o lume întreagă, în cele ce urmează, la Infoactual.

Curaj incredibil. Cum a aterizat un tânăr pilot german în apropierea Pieței Roșii de la Moscova, pe vremea lui Grobaciov

Întâmplarea a avut loc în anul 1987 când un tânăr de doar 18 ani, cu doar 50 de ore de experienţă de zbor, uimea întreaga lume, zburând din apropierea oraşului Hamburg, trecând prin Islanda, Norvegia şi Finlanda, intrând în spaţiul aerian al URSS şi aterizând foarte aproape de Piaţa Roşie.

Pentru că a zdruncinat prestigiul militar al Kremlinului, se poate spune că tânărul Mathias Rust a contribuit semnificativ la marcarea sfârşitului Războiului Rece.

A făcut înconjurul lumii această imagine. Mulți dintre noi am văzut acest cadru, la acea vreme, la TV. Foto: historia

Cum a decurs povestea

Totul a început într-o zi, mai exact la data de 13 mai 1987, când Mathias le spune părinţilor că pleacă într-o călătorie în Europa de Nord cu avionul său, model Cesena 172 Skyhawk, pentru a aduna orele necesare obţinerii licenţei de pilot profesionist.

El decolează din Uetersen, un orăşel de lângă Hamburg, şi timp de două săptămâni zboară deasupra nordului continentului european. Vizitează Insulele Feroe, stă o săptamână în Islanda, îndreptându-se apoi spre Norvegia şi Finlanda.

Pe 28 mai, tânărul poposește pentru a realimenta nava de mici dimensiuni, la aeroportul din Helsinki. La ora 12.21, oficial îndreptându-se spre Stockholm, Rust părăseşte aeroportul şi îşi schimbă ruta spre est.

Autorităţile finlandeze încearcă să îl contacteze, la acea vreme, dar acesta întrerupe orice comunicaţie. Luând în considerare posibilitatea unui accident, autorităţile  pornesc o serie de investigaţii în vederea recuperării aeronavei, pe care o considerau prabuşită pe undeva.

În jurul orei 14, din ziua marii aventuri, Rust este depistat pentru prima dată de serviciul defensiv al URSS. Sovieticii trimit în fapt aeronave să îl intercepteze, şi îl pun pe radarele rachetelor sol-aer, dar nu se emite niciun ordin de acţiune.

Gândurile tânărului extrem de curajos

Tânărul a povestit ulterior și care i-au fost gândurile:

Rust s-ar fi gândit să aterizare în curtea interioara a Kremlinului, dar s-a răzgândit. O asemenea acţiune ar fi fost blocată vizual de zidurile înalte ale Kremlinului şi nu ar fi atras atenţia dorită de pilotul german. Aşadar, decide să aterizeze fix în Piaţa Roşie. Aglomeraţia însă nu îi permite să facă acest lucru şi, după ce dă de câteva ori ocol în aer Pieţei Roşii, reuseşte să aterizeze pe un pod din apropiere.

Imaginile cu tânărul și avionul de mici dimensiuni au fost transmise la vremea respectivă de toate televiziunile și presa scrisă din întreaga lume. Nimeni nu înțelegea pe deplin la acel moment despre ce era vorba, cu adevărat.

Mesajul: ”Am venit din Germania cu gânduri de pace!”

Mathias Rust iese zâmbind și bucuros din avionul său, salută mulţimea curioasă care se strânsese în zonă, plină de curiozitate, chiar împarte câteva autografe şi anunţă scopul misiunii sale: ”Am venit din Germania cu o misiune de pace!

Crezând că vine din RDG, moscoviţii îl întâmpină ca pe un aliat, dar Rust este nevoit sa le explice că vine din cealaltă Germanie. Reuşind să treacă peste şocul iniţial, poliţia din Moscova îl arestează, ulterior, pe tânărul temerar.

Proces și condamnare

După ce a fost arestat de poliția moscovită, s-a derulat un proces, în urma căruia, tânărul a fost și condamnat.

Procurorii au fost cu greu convinşi de tânărul german că a acţionat singur şi că nu este parte a unui complot care urmăreşte destabilizarea Uniunii Sovietice. După ce pledează vinovat pentru toate acuzaţiile, mai puţin pentru huliganism, Mathias este găsit vinovat pentru huliganism, trecerea ilegala a graniţei Uniunii Sovietice şi nerespectarea legilor aviatice. Este condamnat la patru ani de muncă silnică. Cu toate acestea, el nu a fost niciodată transferat într-un lagăr de muncă, fiind închis la penitenciarul de maximă siguranţă Lefortovo, din Moscova, potrivit media.

După numai două luni de pedeapsă, ca un gest de bună-credinţă faţă de Occident, Sovietul Suprem decide eliberarea sa, permițându-i să se întoarcă în RFG. Aşa cum era de aşteptat, întoarcerea sa în ţara natală, pe 3 august 1988, a atras o atenţie deosebită din partea presei. Rust reuşeste să obţină suma incredibilă de 100.000 de mărci, pentru exclusivitatea poveştii sale din partea publicaţiei Stern.

De ce Gorbaciov a decis eliberarea lui

Reacţiile de la Kremlin au fost evident unele de şoc. Mihail Gorbaciov a înţeles că aceast eveniment este o oportunitate pentru el, putând să-i demită pe înalţii ofiţeri care se opuneau reformelor lui, care porneau pe un făgaș fără de întoarcere.

Ministrul Apărării, Serghei Sokolov, şeful sistemului de Apărarea Aeriană al URSS, Alexander Koldunov, dar şi alte câteva sute de ofiţeri, au fost imediat demişi.

Actiunea lui Rust a reprezentat însă şi o lovitură de imagine pentru URSS. Dovedind că sistemul defensiv are efectiv găuri prin care un avion de mic dimensiuni poate intra, Rust arată Moscovei, şi implicit lumii, că frontierele sovietice nu sunt impenetrabile.

Decizia de a-l elibera pe tânărul din Germania l-a apropiat și mai mult pe ”Gorbi” de Occident.

Și o curiozitate

Așa, din curiozitate, ce face cel care a intrat în istorie ca primul om care a aternizat fără acord de zbor la Moscova:

Viaţa lui Mathias Rust nu a fost, însă, una calmă după întoarcerea acasă. În 1989 înjunghie o colegă, fiind condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de omor. În 1996 se converteşte la hinduism şi începe o afacere de negoţ cu ceai din India. Astăzi, când imaginea sa de erou al Războiului Rece a dispărut, el este analist financiar şi bancher.