Actual Diverse

Ion Cristoiu despre ultimul președinte al URSS: „Gorbaciov a fost un prost. Occidentalii l-au folosit ca pe o marionetă”

Ion Cristoiu despre ultimul președinte al URSS: „Gorbaciov a fost un prost. Occidentalii l-au folosit ca pe o marionetă”

În emisiunea lui Robert Turcescu de la Evz play, Ion Cristoiu a făcut și o analiză a perioadei în care Mihail Gorbaciov a fost președintele URSS, dar și-a spus și opinia tranșant despre omul-politic Gorbaciov. În niciun caz nu-l vede ca pe o minte luminată, care a vrut să scape Europa de Est de comunism.

Spune Ion Cristoiu:

*Imaginea lui Gorbaciov în care Uniunea Sovietică este mielușelul, nu există. El a prăbușit din perspectiva rusească tot în jurul său. Pe vremea comunismului era cel mai prost conducător, care a reușit prin înfrângere să încheie comunismul. A fost atât de nătâng încât a pierdut Războiul Rece.

*Chiar și când ești înfrânt, faci o conferință, semnezi un tratat. Gorbaciov a lăsat totul în aer, mii de probleme pentru planetă. A dat posibilitatea americanilor să devină o forță a naturii.

*A vrut să facă un comunism cu fața umană, lucru care nu există.

*Parcă era Klaus Iohannis, nu știa cum să le intre în grații occidentalilor. Îi plăcea să fie lăudat de presa din Occident, să se spună despre soție că e frumoasă, elegantă, că era îmbrăcată bine. Cine să scrie în Rusia așa?

*Mihail Gorbaciov era șeful unui imperiu, și nu a reușit să facă nimic din asta.

*Verigile slabe ale istoriei: Nicolae al 3-lea, care era condus de nevastă și Gorbaciov

*În 1987, un aviator a aterizat în Piața Roșie din Moscova, semn că spațiul aerian de pe vremea lui Gorbaciov nu avea securitate deloc, fiind expusă populația pe vremea aceea unei atac catastrofal, fără ca militarii să știe.

(n.r. Atunci totul s-a redus la o poveste infimă: un tânăr german, de 18 ani, a plecat cu un avion ușor într-o călătorie prin Europa, s-a spus ba că a greșit drumul, ba că a fost un act de bravură, și a aterizat lângă Kremlin. Când a ieșit din avion, a salutat rușii adunați în jurul aparatului și le-a spus: Am venit din Germania cu o misiune de pace!)

*Occidentalii l-au folosit pe Gorbaciov ca pe o marionetă, deoarece era un prost. Când a venit la Kremlin, nu a fost în stare să se impună. A fost controlat de oamenii mai importanți ca el.

* Iliescu a fost omul lui Gorbaciov, care era văzut drept liberal.

(n.r. Așa l-a prezentat românilor și postul de radio Europa liberă pe Ion Iliescu – un opozant al lui Ceaușescu, cu viziuni liberale, cel care e posibil să-i urmeze la conducerea țării)

Au făcut figurine de plastic cu chipul lui, să îți dai cu ele în cap

 *Gorbaciov a fost tras pe sfoară, i-au descoperit slăbiciunea și l-au pus la pământ. El, de fapt, era disprețuit de Occident.

Era bolnav după laudele Occidentului. După ce a fost învins, nu a venit nimeni să îl laude, abia atunci și-a dat seama că a fost folosit.

*Lecția pentru popor este că Gorbaciov a fost un dezastru pentru poporul rus. Acesta rămâne în istoria recentă pentru că a distrus comunismul.

*Atât de apreciat a fost Gorbaciov, încât în 1996 au fost făcute figurine de plastic cu chipul lui, să îți dai cu ele în cap.