Social

Cum a împărțit Guvernul banii din programul Anghel Saligny. Nicuşor Dan a pierdut la faza pe proiecte

Cum a împărțit Guvernul banii din programul Anghel Saligny. Nicuşor Dan a pierdut la faza pe proiecte

Guvernul a stabilit joi repartizarea pe județe a sumelor care vor fi alocate primăriilor prin Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny„. Banii vor merge la comunitățile locale pentru lucrări de apă, canalizare şi modernizarea drumurilor şi podurilor.

Cum a împărțit Guvernul banii din programul Anghel Saligny. Nicuşor Dan a pierdut la faza pe proiecte

La începutul lunii aprilie, premierul Nicolae Ciucă, anunţa suplimentarea bugetului. Din cei aproximativ 15,5 miliarde de lei cu care a fost suplimentat bugetul, 10 miliarde vor fi destinați pentru construcția și modernizarea drumurilor, iar 5,5 miliarde pentru extinderea rețelei de gaze.

„În felul acesta, suma totală a programului va fi de 65,5 miliarde și ea va viza, cu preponderență, modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă și canalizare și, așa cum menționam, extinderea rețelei de gaze”, a declarat premierul.

Trebuie spus că suplimentarea anunţată de premier a avut loc chiar înaintea Congresului PNL din 10 aprilie, unde Nicolae Ciucă a fost ales preşedintele partidului.

Cei mai puțini bani îi primește Capitala. Cele multe fonduri merg spre Olt și Suceava

În ceea ce priveşte Capitala, la finalul anului 2021, Nicuşor Dan spunea că a primit confirmarea din partea Ministerului Dezvoltării că municipalitatea şi sectoarele Capitalei sunt eligibile pentru Programul „Anghel Saligny”, asta după ce fostul primar Gabriela Firea îl acuzase pe Dan că vrea să finanţeze prin programul guvernamental proiecte care nu sunt eligibile.

Aşa că ieri, Primăria Capitalei a primit  doar 175.000.000 lei, iar totalul proiectelor realizate de Nicuşor Dan se ridica la 1,2 miliarde de lei.

Bani pentru primari înainte de Congres, o metodă învechită, dar încă eficientă

Înainte de alegerea lui Florin Cîțu în funcția de șef al PNL, în septembrie 2021, Guvernul condus de el a adoptat PNDL 3, decizie care a contribuit ulterior la ruperea Coaliției de guvernare cu USR și aruncarea României într-o criză politică uriașă. Atunci, pentru a-și asigura voturile necesare la Congres, Florin Cîțu a scos pe masă programul „Anghel Saligny” și a promis „modernizarea României”.

Șase luni mai târziu, după ce s-a ales cu funcția, liderii din teritoriu s-au plâns că același Florin Cîțu blochează banii, atunci când a şi demisionat din funcţia de premier.