Actual Lifestyle

Cum a reușit o orădeancă să țepuiască sute de români, făcându-i să creadă că vor ajuta oameni sărmani și copii orfani

Cum a reușit o orădeancă să țepuiască sute de români, făcându-i să creadă că vor ajuta oameni sărmani și copii orfani
BihorJust/Colaj

Ulciorul nu îl duci de multe ori la apă, zicala se potrivește ca o mănușă în cazul pe care îl prezentăm în cele ce urmează. Indicii: sute de români au dat bani unei orădence cu gândul că banii pe care îi oferă vor ajunge cu siguranță la oamenii sărmani și la copiii orfani, așa cum li se spunea în anunțul inițial.

Cum a reușit o orădeancă să țepuiască sute de români, făcându-i să creadă că vor ajuta oameni sărmani și copii orfani. Câștigul, unul uriaș. Document foto

Gabriela Claudia Scorțea are 33 de ani și este originară din Oradea. Acum ea se află în arest pentru 30 de zile pentru fapta de care judecătorii au găsit-o vinovată. În aceste zile, orădeanca a fost arestată de Judecătoria Oradea sub acuzația că ar fi prejudiciat zeci de persoane, cu o sumă de peste 40.000 de lei.

Ce s-a întâmplat mai exact: Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au strâns informații care arată că Gabriela Claudia Scorțea ar fi preluat de pe Facebook mai multe anunțuri ce prezentau cazuri umanitare reale și înlocuia conturile bancare ale beneficiarilor cu cele ale sale. Astfel, ea a reușit să înșele, din noiembrie 2020 până acum, aproape 200 de persoane, ale căror donații au ajuns nu la persoanele care aveau nevoie, ci chiar la orădeanca ingenioasă.

Pentru a proba acuzațiile de fals informatic și înșelăciune, polițiștii SICE Bihor i-au percheziționat, marți, locuința. De acolo au ridicat opt medii de stocare, respectiv telefoane mobile și laptop-uri. Îm baza dovezilor adunate la dosar, Gabriela Claudia Scorțea a putut fi reținută, iar Parchetul Oradea să dispună arestarea ei pentru 30 de zile.

După o postare pe social media, a apărut o declarație nouă

După ce a aflat de pe bihorjust.ro despre arestarea Gabriela Claudia Scorțea, asociația ”Dar din dar pentru suflete minunate” a dezvăluit, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că femeia a folosit cazurile asociației, dar și numele unei reprezentante a acesteia pentru a obține un folos personal.

”Nu am putut spune nimic până azi, pentru că exista o anchetă în curs. Anul trecut îmi era atrasă atenția asupra faptului că o persoană de sex feminin se folosește de cazurile asociației în scopuri personale. Mai mult decât atât, se folosea de numele meu, de imaginea mea și de tot ceea ce se întâmpla pe pagina Asociația Dar Din Dar Pentru Suflete Minunate, punând astfel la îndoială acțiunile noastre.

Această femeie copia cazurile și tot ce se întâmpla la noi, se folosea de acestea, însă schimba conturile bancare în interese personale, iar acei bani strânși pe atunci pentru cazul micuțului Gabriel nu au ajuns vreodată la el. Cu ajutorul Poliției Bihor, astăzi aceasta se afla în arest, urmând sa fie judecată. (…)

Vă sfătuiesc pe toți ca, de fiecare dată când vedeți ceva suspect, când sunteți păcăliți sau pățiți ceva asemănător, să acționați conform legii, pentru că aceste persoane devin grupuri infracționale. Doar împreună cu autoritățile putem comunica și stopa aceste mizerii.”

Anchetatorii au stabilit că femeia se baza pe emoțiile pe care le provoca prezentarea unor cazuri sociale privind copii orfani sau cu probleme grave de sănătate, familii sărmane sau animale bolnave.

Profitând de aceste circumstanțe, ar fi preluat o serie de anunțuri promovate pe diverse pagini de socializare, care prezentau cauze umanitare reale și ar fi modificat conturile bancare ale beneficiarilor reali, înlocuindu-le cu conturile personale, pentru a-și însuși, fără drept, banii din donații”, a relatat, pentru media, comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.